10 dingen die je nog niet wist over het kasteel van Versailles

François Piette,
26-06-2023
Leer 10 verborgen feiten over het Kasteel van Versailles die je zullen verrassen en fascineren. 🏰 🇫🇷
Vacancesweb.be

Het kasteel van Versailles, gelegen in het hart van Frankrijk, is een adembenemend paleis dat diep geworteld is in de geschiedenis van Frankrijk en wereldwijd bekend is als een van de meest geliefde toeristische bestemmingen. Het werd oorspronkelijk gebouwd in de 17e eeuw en diende als residentie van de Franse koningen, met name Lodewijk XIV, de Zonnekoning, woonde in Versailles. Het kasteel biedt talloze redenen waarom toeristen het moeten bezoeken.

Ten eerste is het kasteel van Versailles doordrenkt van historische pracht en praal. Het was het toneel van belangrijke gebeurtenissen en verdragen in de geschiedenis van Frankrijk. De Spiegelzaal is een iconische ruimte waar verschillende historisch belangrijke momenten hebben plaatsgevonden. Daarnaast is de architectuur van het kasteel absoluut verbluffend. Met majestueuze gevels, imposante koepels en elegante zuilengangen is het kasteel van Versailles een meesterwerk van de Franse barokstijl. Het heeft architecten over de hele wereld geïnspireerd en blijft bewondering oproepen.

Een bezoek aan het kasteel is niet compleet zonder een wandeling door de betoverende tuinen. Met perfect onderhouden gazons, sierlijke fonteinen en prachtige bloembedden is het een oase van rust en schoonheid. De uitgestrekte tuinen en parken beslaan een indrukwekkende 800 hectare.

Het kasteel van Versailles herbergt ook een uitgebreide kunstcollectie. Bezoekers kunnen genieten van meesterwerken van beroemde kunstenaars zoals Vermeer, Titiaan en Rubens. Daarnaast zijn de koninklijke appartementen prachtig gedecoreerd met fresco’s en kostbare antieke meubels, die getuigen van de artistieke verfijning van de Franse monarchie.

Tot slot organiseert het kasteel regelmatig culturele evenementen en tentoonstellingen. Dat biedt bezoekers de gelegenheid om niet alleen het prachtige landgoed te ervaren, maar ook om ondergedompeld te worden in de bruisende culturele sfeer van weleer.

Naast bovenstaande weetjes over het kasteel van Versailles, gaan er nog heel wat geruchten rond. We buigen ons in dit artikel over tien weetjes over het kasteel van Versailles, die mythische plek waar de koning en het hof van 1682 tot 1789 woonden.

1. Het begon met een klein jachtpaviljoen

De geschiedenis van het kasteel van Versailles gaat helemaal terug tot 1623 toen Lodewijk XIII, vader en voorganger van Lodewijk XIV, een buitenhuis ‘op het platteland’ besloot aan te schaffen. Hij koopt een stuk grond in Versailles en laat er een jachtpaviljoen op bouwen; een heel bescheiden paviljoen vergeleken met de gewoonlijke bouwwerken van het Franse koninklijk huis. Pas een veertigtal jaar later wordt Versailles, onder leiding van Lodewijk XIV, voor het eerst heringericht.

Vacancesweb.be

2. Het grote kanaal was een ‘groot, stinkend moeras’

Het werk dat André Le Nôtre, de tuinman van de koning, verzette was aanzienlijk. Zijn belangrijkste taak was het gezond maken van het terrein, dat uit ‘grote, stinkende, moerassen’ bestond. De zachte ondergrond bood weerstand aan iedere tussenkomst. Desondanks geschiedde het wonder toch.

Vacancesweb.be

3. Een krankzinnig project om watertoevoer te bewerkstelligen

Het bewateren van de tuinen is altijd een van de zwakke punten van het kasteel geweest. Er was eerst zelfs sprake van het omleiden van de rivier de Eure om de tuinen de kunnen voeden. Dat ging over een kanaal van 80km! Een idioot project, dat zo gigantisch zou zijn dat het werd verworpen, nadat het al de levens van vele arbeiders had gekost.

Uiteindelijk vond een bouwkundige uit Huy de machine van Marly uit, die water uit de Seine pompte om zo diverse waterpunten in het kasteel te bevoorraden. Maar deze machine was niet voldoende: wanneer de koning door de tuinen wandelde, sprak een groep mensen af de fonteinen waar de koning langskwam aan te zetten en andere af te zetten, zodat hij de indruk kreeg dat alles naar behoren werkte…

Vacancesweb.be

4. Replica’s van de Franse marine op het grote kanaal

Om de bezoekers te vermaken en om hen eraan te herinneren hoe groots de Franse marine was, voeren er op het grote kanaal replica’s op schaal rond van oorlogsboten, net als replica’s van roeiboten, reddingsboten en andere gondels…

Vacancesweb.be

5. Geen excrementen achter de gordijnen

‘Men’ vertelt vaak dat het paleis extreem vies was en dat de hovelingen en andere nobelen hun behoefte achter de gordijnen deden! Maar eigenlijk liep het paleis eerder vooruit op zijn tijd wat hygiëne betreft, met zogenaamde gemakstoelen in alle appartementen, die verbonden waren met beerputten buiten het kasteel.

Vacancesweb.be

6. Indrukwekkende afmetingen

Eerst en vooral zijn de cijfers van het kasteel van Versailles cijfers waarvan je alleen maar onder de indruk kunt zijn: 63.154m² aan bewoonbare oppervlakte, ongeveer 2.300 kamers, een park van 8.000ha (nu 815), waarvan 93ha voor de tuinen.

Vacancesweb.be

7. De Spiegelzaal fascineert nog steeds

Het was een droomstijl in die tijd, een uitzonderlijk hoogstandje en iets was vandaag de dag nog steeds indruk maakt. De Spiegelzaal was een galerij om mee te pronken, gemaakt om de macht van Lodewijk XIV uit te beelden en bezoekers te bedwelmen. We kunnen op zijn minst zeggen dat het hierin geslaagd is: 357 spiegels in een galerij van 73 meter lang en 10,5 meter breed. Elke spiegel bestaat uit 21 glazen en ziet zich tegenover elk van de 17 ramen staan…

Vacancesweb.be

8. Kasteel en tuinen open voor publiek

Nee, het paleis was niet alleen voor de koning en zijn hof. Iedereen kon het gratis bezoeken en door de tuinen wandelen, met uitzondering van prostituees. De enige voorwaarde was: degelijk gekleed zijn. De regels zijn door de jaren heen wel veranderd…

Vacancesweb.be

9. Het kasteel staat aan de basis van de bouwvergunning

Als er één beschermde plek is, is het dit kasteel wel. En dat is het al vanaf het begin geweest: in 1779 stelde de directeur van de gebouwen van de koning een reeks vergunningen op voor iedereen die in en om het domein een rol wilde spelen. We kunnen dat document als de voorganger van de huidige bouwvergunning beschouwen.

Vacancesweb.be

10. Marie-Antoinette zette er een waar landbouwbedrijfje op

Om te ontsnappen aan de verplichtingen van het kasteelleven en om haar hoofd leeg te maken, liet koningin Marie-Antoinette in de winter van 1782-1783 een dorpje bouwen, dat nog steeds in het koninklijke park ligt. Het domein bestaat uit een boerderij, een vijver, een molen, een schuur en functioneerde echt. De koningin ontving daar in alle afzondering haar naasten en speelde met veel plezier dat ze een herderin was…

Vacancesweb.be