Airbus: een surrealistische visie op de cabine van de toekomst?

Julie Docsterd,
13-06-2023
Airbus heeft zijn visie voorgesteld voor de toekomst van de luchtvaart: de beelden zijn spectaculair, maar kondigen ze echt de toekomst aan?

Luchtvaartgigant Airbus heeft een voorsmaakje onthuld van zijn vliegtuigcabine van de toekomst, met het ‘Cabin Vision 2035’-concept. De ontwerpen, die veraf staan van de traditionele configuratie met zetelrijen, beloven een comfortabelere en persoonlijkere vlucht voor passagiers. Het is een transformatie die het comfort niet opoffert ten voordele van de duurzaamheid, maar die elementen eerder wil harmoniseren.

Een stap richting ecologische verantwoordelijkheid

De klimaatopwarming is een prangend probleem en Airbus speelt daar op in met een bijzondere aanpak. Het ontwerp van hun toekomstige vliegtuigen is gericht op duurzaamheid, het gebruik van milieuvriendelijkere materialen en het efficiënter omspringen met energie. Het bedrijf heeft het met name over een gewichtsbesparing tot 40%!

Surrealistische beelden?

Naast het ecologische aspect is technologie een andere pijler van het vliegtuig van de toekomst dat Airbus toont. De beelden die het vrijgaf, tonen cabines die uitgerust zijn met ultramoderne voorzieningen om de vlieg-ervaring te verbeteren. Denk daarbij aan aanpasbare zetels, geavanceerde verlichtingssystemen en flexibele ruimtes om te ontspannen of te werken. Beelden die je doen dromen, maar die doen denken aan conceptmodellen uit de auto-industrie: mooie foto’s om de aandacht te trekken, maar met weinig kans dat ze ooit werkelijkheid worden…