Argentinië: de zware inflatie weegt op de vakantie

Julie Docsterd,
01-02-2024
Het zomerseizoen aan de Mar del Plata, de traditionele vakantiebestemming in Argentinië, heeft last van de recordinflatie die oploopt tot 200%! Dat weegt op de sector en het gemoed van vakantiegangers, meldt Belga…
Mar del Plata
Fermin Rodriguez Penelas

De moeilijke economische situatie onder het nieuwe ultraliberale beleid van president Javier Milei heeft een stevige impact op de gewoonten van vakantiegangers. Normaal gezien is het druk op het strand, maar nu zijn er opvallend veel open plekken voor de tijd van het jaar.

Het toerisme doet het slecht

De stad, die normaal gesproken gonst van de drukte en tussen Kerstmis en februari zes keer zoveel toeristen verwelkomt als de 650.000 inwoners, heeft af te rekenen met een aanzienlijke daling in toeristische activiteit. Met een bezettingsgraad van amper 60% halverwege januari beschouwen lokale toerismeprofessionals het seizoen als verloren.

Vakantiegangers lijden onder de bezuinigingen

De inflatie, die over het hele jaar oploopt tot 211,4% en de devaluatie van de Peso met meer dan 50% in december, hebben de koopkracht van de Argentijnen ondermijnd. Voor de hotelsector was de terugval hard, met een daling van 20% tot 30% van het aantal boekingen vergeleken met vorig jaar.