Baby-gouden takin vervoegt de familie van Pairi Daiza

Julie Docsterd,
21-03-2023
Een baby-gouden takin is geboren in dierenpark Pairi Daiza. Dankzij deze geboort telt het park nu zeven leden van deze soort.

De kleine takin heeft een kleine snuit en de korte hoorns zijn naar achter gekruld. Het geslacht moet nog bepaald worden en het diertje volgt zijn familie met een nog onzekere tred. De bruine vacht zal binnenkort plaatsmaken voor de lange gouden lokken die typisch zijn voor deze soort, die oorspronkelijk uit de Chinese regio’s Sichuan en Shaanxi komt. Een volwassen dier kan meer dan twee meter lang zijn met een schofthoogte van 1 m 30 en een gewicht tot 350 kg.

 Het belang van het behoud van de soort

De geboorte van deze baby-gouden takin is erg goed nieuws voor het behoud van de soort: de takin wordt in zijn natuurlijke habitat namelijk bedreigd door menselijke activiteiten, zoals de jacht voor zijn vlees en vacht. De afgelopen 24 jaar is de populatie van gouden takins in China en Bhutan met 30% gedaald.

De internationale unie voor natuurbehoud (IUCN) heeft het dier gelabeld als “kwetsbaar” op de rode lijst van bedreigde diersoorten. In de natuur evolueren kleine kuddes in de winter tot grote troepen met een honderdtal individuen in de zomer.