Barcelona: eindelijk schiet deze 140 jaar oude werf op!

Julie Docsterd,
17-10-2023
Een hoofdstuk in de geschiedenis van de Sagrada Familia, de droom van Gaudí, is eindelijk klaar: de evangelistentorens hebben eindelijk een plek in de skyline van Barcelona.

Na meer dan 140 jaar sinds de start van de werf is men aan de Sagrada Familia, het onafgewerkte meesterwerk van Antoni Gaudí in Barcelona, eindelijk klaar met de afwerking van de torens die gewijd zijn aan de vier evangelisten. Deze symbolische torens, met daarop respectievelijk beelden van een engel en een adelaar, werken van Xavier Medina Campeny, die uitgeven op een open evangelie van 135 meter hoog.

Een symbool van geloof en kunst

Gaudí zag de Sagrada Familia als een eerbetoon aan God, waarin elke steen een strofe van een goddelijke lofzang zou zijn. Het bouwwerk, oorspronkelijk ontworpen met 18 torens, symboliseert verschillende elementen van het christelijk geloof: de apostelen, de evangelisten, de Maagd Maria en bovenaan Jezus Christus. Elke toren is niet alleen een technisch hoogstandje, maar ook een bruisend eerbetoon aan geloof en kunst, als krachtige symbolen van toewijding en creativiteit.

Een historische werf met heel wat obstakels

De bouw van de basiliek kende een tumultueus verloop, met onder andere de Spaanse Burgeroorlog, de gedeeltelijke vernietiging van Gaudí’s plannen en grote financiële uitdagingen. Toen Gaudí in 1926 stierf, was slechts 10-15% van het oorspronkelijke project voltooid. De afgelopen tien jaar is de bouw echter aanzienlijk versneld, vooral dankzij een toestroom van toeristen en de goedkeuring van een bouwvergunning in 2019, na 137 jaar administratieve vertraging.

Viering en de toekomst

Maar de Sagrada Familia is nog niet klaar. Op 12 november staat een inzegeningsmis gepland, waarbij de pas afgewerkte torens verlicht zullen worden en tot Kerstmis zullen blijven schitteren, wat nog meer bezoekers naar dit iconische Spaanse monument belooft te trekken. De voltooiing van de zesde en laatste grote toren staat gepland voor 2026, samenvallend met de honderdste verjaardag van het overlijden van Gaudí, en zal de voltooiing van dit monumentale project betekenen.