Boedapest: 5 niet te missen bezienswaardigheden in de parel aan de Donau

Julie Docsterd,
01-04-2024
Boedapest staat ondanks zijn grote historische en culturele schoonheid onterecht in de schaduw van Praag. Elke brug en elke straat heeft er een verhaal te vertellen.

1. Het Parlement van Boedapest

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Medgyesi Kornél (@madeec)

Het majestueuze parlement van Boedapest is met zijn neogotische architectuur één van de meest karakteristieke gebouwen van de stad. Het ligt aan de oever van de Donau en is een prachtig aanzicht, vooral ‘s nachts wanneer het verlicht is. Rondleidingen bieden een inkijk in het weelderige interieur en de politieke geschiedenis van Hongarije.

2. De thermale baden

Boedapest is beroemd om zijn thermale baden, een erfenis uit de tijd van de Ottomaanse bezetting. De baden van Széchenyi, één van de grootste thermale baden in Europa, bieden een unieke ontspannende ervaring in een historische architecturale omgeving. De baden van Gellért staan bekend om hun prachtige Art Nouveau-decoratie.

3. Het kasteel van Buda

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Adam Klampeczki (@klampeczkiadam)

Het paleis van het Buda-kasteel (het Budavár-paleis) torent hoog boven op de heuvel met dezelfde naam en biedt een adembenemend uitzicht over de stad. Het paleizencomplex, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, omvat het museum rond de geschiedenis van Boedapest, de Hongaarse Nationale Galerij en schilderachtige tuinen, die getuigen van de rijke maar tumultueuze geschiedenis van Boedapest.

4. De Andrássy-laan en het Heldenplein

De Andrássy-laan, ook UNESCO Werelderfgoed, is beroemd om zijn luxueuze boetieks, theaters en elegante cafés. Het leidt naar het Heldenplein (Hősök tere), dat wordt gedomineerd door het Millennium Monument. Dat herdenkt de grondleggers van Hongarije en biedt een inkijk in de Hongaarse nationale identiteit.

5. Cruises op de Donau

Tijdens een cruise op de Donau in Boedapest zie je de twee delen van de stad, Buda en Pest, vanuit een uniek perspectief. De rivier scheidt en verenigt de stad en biedt een prachtig uitzicht op het parlement, het kasteel van Buda en andere architecturale wonderen langs de oevers.