Brussel viert de honderdste verjaardag van het surrealisme!

Julie Docsterd,
07-03-2024
Brussel viert de honderdste verjaardag van het surrealisme als nooit tevoren, met twee unieke tentoonstellingen.
magritte
bozar

Deze lente eren het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) het surrealisme, een avant-gardistische beweging die zijn honderdjarig bestaan viert. Twee tentoonstellingen, “Geschiedenis om niet te lachen. Het surrealisme in België” en “Stel je voor! 100 jaar internationaal surrealisme”, beloven een boeiende reis door de surrealistische wereld van 21 februari tot 21 juli.

In het hart van dit evenement legt het Magritte Museum een dialoog vast tussen de werken van René Magritte en Jean-Michel Folon. De tentoonstelling in Bozar belicht de specifieke kenmerken van het Belgisch surrealisme, dat, in tegenstelling tot zijn Parijse tegenhanger, afstand heeft genomen van automatisch schrijven ten gunste van een speelser gevoel voor humor. “De bijzondere surrealisten van België wilden de wereld veranderen met hun subversieve kunst“, onderstreept Bozar, waarbij hun wil om de realiteit te heruitvinden wordt benadrukt.

Een internationale reis

De KMSKB bieden een verkenning van de surrealistische poëzie via een internationale selectie van kunstenaars. De tentoonstelling “Stel je voor!” doorkruist de thema’s van de nacht, de droom en de nachtmerrie, waarbij de diepten van het artistieke onderbewustzijn worden onthuld.

Na Brussel zal “Stel je voor!” naar Parijs, Spanje, Duitsland, en uiteindelijk de Verenigde Staten trekken, waarbij de inhoud wordt aangepast aan elke nieuwe etappe om de lokale specificiteiten van het surrealisme te weerspiegelen.