De 10 hoogste punten in België, per provincie!

François Piette,
22-05-2023
Bekijk de 10 hoogste punten in België per provincie en geniet van adembenemende uitzichten. 🏞️

België, een land dat bekend staat om zijn eerder vlakke landschap, heeft ook enkele hoogtepunten die een prachtig uitzicht bieden over de omgeving en de natuur. Het hoogste punt van België ligt in de provincie Luik, maar elke provincie heeft wel iets te bieden. Ontdek  de mooiste uitzichten van ons land op de hoogste punten in de Belgische provincies!

Antwerpen: 54 m

De provincie Antwerpen is de vlakste provincie van België die vooral bekend staat om haar uitgestrekte weilanden en rivierdalen. Het hoogste punt van deze “platte” provincie is de Beerzelberg in Putte. Met een hoogte van 54 meter is de benaming ‘berg’ misschien wat overdreven, maar de heuvel biedt, ondanks die beperkte hoogte, nog steeds een mooi uitzicht op de omgeving en is een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers. Je vindt er trouwens ook een minigolf.

Vlaams-Brabant: 142 m

Het exacte hoogste punt in Vlaams-Brabant is moeilijk aan te duiden, maar het ligt in ieder geval in de Golflaan, een straat die door de gemeente Sint-Genesius-Rode loopt. Het hoogste punt van die straat, en bij uitbreiding van de provincie, ligt op 142 meter. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt er een golfclub in de buurt van de Golflaan.

Oost-Vlaanderen: 150 m

Het hoogste punt van de provincie Oost-Vlaanderen is de Hotondberg, een heuvel gelegen in het zuiden van de provincie, in de buurt van Ronse. De Hotondberg ligt zo’n 150 meter boven zeeniveau en is een populaire bestemming voor wandelaars dankzij het mooie panoramische uitzicht dat je vanaf de top hebt. De Hotondberg is een stevige klim vol steile hellengen en kronkelende wegen die deel uitmaakt van verschillende wielerwedstrijden, waardoor het ook een populaire bestemming is voor recreatieve fietsers en wielrenners.

West-Vlaanderen: 156 m

De top van deze provincie is de Kemmelberg, gelegen in het gelijknamige dorp Kemmel. De Kemmelberg torent 156 meter boven het zeeniveau uit. Het heuvelachtige gebied staat bekend om zijn prachtige landschappen en panoramische uitzichten over de regio. Het is een populaire bestemming voor wandelaars en fietsers. Het is namelijk een beroemde klim in verschillende wielerwedstrijden, waarvan de klassieker Gent-Wevelgem de bekendste is. De Kemmelberg is een ware uitdaging voor nationale en internationale amateurwielrenners en professionele wielrenners.

Waals-Brabant: 174 m

Nabij Perwez ligt het hoogste punt van Waals-Brabant op 174 m. Daar bevindt zich de Ferme Gadaffe, een historische boerderij die dateert uit de 18de eeuw en die geklasseerd is als beschermd erfgoed. De Ferme Gadaffe werd opgebouwd in de traditionele architectuur uit de 18de eeuw en beschikt over typische elementen uit die tijd, zoals een binnenplaats, stallen en woonruimtes. De Ferme Gadaffe ligt langs wandel- en fietsroutes.

Limburg: 287,5 m

Het hoogste punt van de provincie Limburg, en bij uitbreiding van heel de regio Vlaanderen, ligt in Voeren, een faciliteitengemeente in het oosten van de provincie. De gemeente ligt in de Voerstreek, een regio op de grens van Vlaanderen en Wallonië. Het hele gebied is heuvelachtig, maar het hoogste punt ligt dus in de gemeente Voeren op zo’n 287 meter boven zeeniveau. De Voerstreek is een populaire wandel- en fietsregio in België. Je vindt er ook een aantal interessante historische bezienswaardigheden, waaronder verschillende kastelen en een bezoekerscentrum, waar je meer te weten komt over de geschiedenis, natuur en cultuur in de regio.

Henegouwen: 365 m

In het dorp L’Escaillère, in de buurt van Chimay, bevindt zich de top van Henegouwen op 365 meter hoogte. Het dorp ligt nabij de Franse grens. Je vindt er zelfs enkele skipistes! Het nabijgelegen Chimay staat bekend om de cisterciënzerabdij van Scourmont, een abdij die in 1850 gesticht werd en waar nog steeds een actieve monnikengemeenschap gevestigd is. In de abdij wordt bovendien het tweede element waarvoor Chimay zo bekend staat geproduceerd: het trappistenbier. De Chimay-bieren worden beschouwd als de beste trappistenbieren ter wereld en worden nog gebrouwen door de monniken volgens eeuwenoude recepten.

Namen: 504 m

Croix-Scaille is het hoogste punt van de provincie Namen. Vanop de toren, die je via een trap met 240 treden kan beklimmen, geniet je van een prachtig panoramisch uitzicht over de Belgische en … Franse Ardennen, aangezien de grens hier nabij is! Croix-Scaille ligt tussen de gemeenten Gedinne en Bièvre en lokt heel wat wandelaars, natuurliefhebbers en toeristen die op zoek zijn naar rust in de natuur.

Luxemburg : 652 m

Het hoogste punt van de provincie Luxemburg ligt in het hart van de Belgische Ardennen in de gemeente Vielsalm. De Baraque de Fraiture is, met een hoogte van 652 meter, zelfs een van de hoogste punten van heel België. Enkel het hoogste punt van de provincie Luik doet het nog beter.

De Baraque de Fraiture is dankzij de hoge ligging een populaire bestemming voor wintersportliefhebbers. In de winter zijn de ski- en langlaufpistes geopend. In de zomer kunnen vooral wandelaars en fietsers hun hartje ophalen dankzij de vele wandel- en fietsroutes in de omgeving. Tijdens een wandeling of fietstocht op een van de hoogste punten van de Ardennen geniet je van een mooie natuur en de aanwezigheid van vogels en wilde dieren. Onderweg kom je voldoende picknickplaatsen tegen waar je de benen even kan laten rusten. Dankzij het panoramische uitzicht is de Baraque de Fraiture natuurlijk een populaire fotolocatie.

Luik : 694 m

Het hoogste punt van de provincie Luik is meteen ook het hoogste punt van België! De Signal de Botrange in Luik ligt 694 meter boven zeeniveau. Dankzij een kunstmatig heuveltje kan je zelfs boven de 700 meter uitstijgen!

De Signal de Botrange ligt in de Hoge Venen in de gemeente Weismes. Net als de Baraque de Fraiture is de Signal de Botrange in de winter, als het gesneeuwd heeft, een populaire bestemming om te langlaufen, sleeën en wandelen. Ook in de andere seizoenen trekt de Signal de Botrange als hoogste punt van België heel wat wandelaars en fietsers die van de natuur komen genieten. Omdat de natuur zo belangrijk is, vind je aan de Signal de Botrange ook een natuurcentrum waar je via tentoonstellingen, informatieve displays en rondleidingen met een gids meer te weten komt over geologie en de fauna en flora van de Hoge Venen.