De rechtstreekse trein tussen Luik en Aken via Maastricht zou in december starten

Julie Docsterd,
15-03-2023
De rechtstreekse trein die de Belgische stad Luik verbindt met het Duitse Aken en die door het Nederlandse Maastricht rijdt, en die jaren geleden al aangekondigd werd, zou in december eindelijk gaan rijden.
cms ©

Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet, de Nederlandse staatssecretaris van ‘Infrastructuur en Waterstaat’ Vivianne Heijnen en de Nederlands-Limburgse gedeputeerde Maarten van Gaans-Gijbels, die verantwoordelijk is voor mobiliteit en infrastructuur, hebben een intentieverklaring ondertekend voor de oprichting van de ‘Drielandentrein’.

Rechtstreekse verbinding zonder overstap

Eenmaal de verbinding in gebruik genomen is, zal die het mogelijk maken om de drie steden met elkaar te verbinden zonder daarvoor te moeten overstappen, wat een primeur is in deze grensregio.

Obstakel op het spoor

Het traject Maastricht-Aken van deze verbinding werd al begin 2019 in gebruik genomen, maar het Belgische gedeelte kon niet worden uitgebaat omdat de Belgische autoriteiten aanvullende voorwaarden hadden gesteld, onder andere dat de treinen worden uitgerust met het Europese ETCS-veiligheidssysteem. Maar ondertussen hebben de drie betrokken spoorwegmaatschappijen (NMBS, NS en Arriva) laten weten dat de treinen nu wel kunnen rijden.