Een ongewone giraf in het wild gezien!

Julie Docsterd,
20-10-2023
Een giraf zonder de kenmerkende vlekken van zijn soort heeft voor een sensatie gezorgd en vragen opgeroepen over deze zeldzame genetische afwijking.

Een monochrome giraf heeft bezoekers en internetgebruikers in beroering gebracht sinds hij werd geboren in de Brights Zoo in Tennessee, VS. De gebeurtenis was des te uitzonderlijker omdat de laatste waarneming van zo’n giraf in 1972 in Tokio plaatsvond. Profiterend van de media-aandacht nodigde de dierentuin het publiek zelfs uit om een naam voor de giraffe te kiezen!

Observatie in het wild

Een paar weken na deze geboorte werd een andere giraf met dezelfde vacht in het wild gezien, bij de Mount Etjo Safari Lodge in Namibië. De ontdekking werd gedaan door een gids, Eckart Demasius, die zijn foto’s deelde met de Giraffe Conservation Foundation. Volgens de experts zijn deze waarnemingen toeval en duiden ze niet op een toename van deze afwijking.

Het belang van de vlekken

Giraffenvlekken zijn niet alleen esthetisch. Ze stellen de dieren in staat zich te camoufleren in de vegetatie en hun lichaamstemperatuur te regelen. Elke vlek is omgeven door een systeem van bloedvaten die functioneren als een thermisch venster. Bovendien suggereren sommige studies dat de grootte en vorm van de vlekken de overlevingskans van giraffen kan beïnvloeden.

Een genetisch mysterie

Wetenschappers denken dat deze effen kleuring te wijten is aan een of meer niet-geïdentificeerde genetische mutaties. Hoewel deze giraffen technisch gezien één grote vlek hebben, blijven de gevolgen van deze afwijking voor de gezondheid van het dier onbekend.