Goodwood Revival 2023: een betoverende reis van 60 jaar terug in de tijd!

François Piette,
29-09-2023
De Goodwood Revival, dat is zonder twijfel één van mijn favoriete evenementen. Een niet te missen afspraak voor iedereen die houdt van een ‘vintage’ sfeer en een complete verandering van omgeving!
Goodwood

Het is het derde jaar op rij dat ik erheen trek en telkens is het effect exact hetzelfde: toen ik de Goodwood Revival binnenstapte, werd ik opnieuw omhuld door een zinderende sfeer. Overal om me heen brachten gepassioneerde mensen, gekleed in historische kostuums, een elegant en avontuurlijk schouwspel tot leven.

De locatie, in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk, is een heus openluchtmuseum waar elk detail een verhaal vertelt. Het Goodwood-circuit, dat in 1948 werd ingehuldigd door de 9de hertog van Richmond en Gordon, beleefde zijn hoogdagen tot 1966. Vandaag is het zo goed als onveranderd en dient het onder andere als het locatie voor de Goodwood Revival, een evenement dat in 1998 in het leven geroepen werd door de 11e hertog van Richmond. Het evenement groeide uit van een bijeenkomst van een paar vrienden tot een niet te missen happening voor bezoekers van over de hele wereld!

Goodwood

Legendes kommen brullend opnieuw tot leven

Op het racecircuit roept het gebrul van de motoren herinneringen op aan een tijd waarin auto’s door mensenhanden ontworpen werden om mooi te zijn. Legendarische piloten, waaronder veel voormalige F1-rijders, leverden duchtig strijd in machines van onschatbare waarde, zoals Ferrari’s GTO en éénzitters uit de jaren zestig, vaak getankt met duurzame brandstof. Want Goodwood is ook helemaal up-to-date wat duurzaamheid en recyclage betreft.

Goodwood

Maar het spektakel vindt ook, en vooral, naast het circuit plaats, met geanimeerde rockconcerten, tips rond het restaureren van vintage meubilair, een vintage kledingwedstrijd, filmscènes uit die tijd die nagespeeld worden en vooral de moeite die 95% van de bezoekers zich troosten om zich op te kleden. Geen sinecure, zeker gezien de hittegolf die op zaterdag woedde!

Luchtballet en zonsondergang

Voor mij was zaterdagavond de apotheose van het driedaagse weekend: de lucht hulde zich in flamboyante kleuren en vormde het perfecte decor voor het ballet van Spitfires, de vliegtuigen die een belangrijke rol speelden bij het redden van de democratie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik stond aan de grond genageld, getuige van een poëtisch en onvergetelijk luchtspektakel, een levendig eerbetoon aan de geschiedenis. Het publiek verstomde toen de vliegtuigen voorbij vlogen, gevolgd door het applaus van een enthousiaste menigte. Één ding is duidelijk: ook volgend jaar bestel ik sowieso opnieuw tickets…

Goodwood