Het carnaval van Binche wordt feestelijker dan ooit in 2023!

Julie Docsterd,
07-02-2023
Na twee jaar geannuleerd te zijn omwille van de coronacrisis, zullen de festiviteiten rond het carnaval van Binche opnieuw in alle hevigheid losbarsten in 2023. Het folkloristische feest, dat sinds 2003 door de UNESCO erkend is als Immaterieel Cultureel Erfgoed, belooft een recordeditie te worden wat bezoekersaantallen en sfeer betreft.

De festiviteiten rond de drie ‘vette’ dagen worden op zondag 19 februari in gang gezet met het thuis oppikken  van de carnavalisten in de vroege uurtjes (de zogenaamde ‘ramassage’). De deelnemers trekken ‘s ochtends in kostuum door Binche, en dansen ‘s middags in een stoet, gevolgd door de ‘rondeaux en musique’ voor de gebouwen van de carnavalsverenigingen laat op de avond.

Maandag 20 februari, de dag voor Vastenavond, staat van ‘s ochtends al in het teken van de jeugd. Het programma wordt ‘s avonds afgesloten met vuurwerk in de stationswijk van de stad.

Vastenavond of vette dinsdag (Mardi Gras), het ‘D-day’ van het carnaval van Binche, start om 5 uur ‘s ochtends met het traditionele verzamelen van Gilles en andere deelnemers in kostuum. De grote stoet, waarbij de Gilles hun pluimhoeden dragen en sinaasappels naar het publiek gooien, vertrekt om 15 uur. ‘s Avonds wordt een tweede optocht georganiseerd en wordt het carnaval afgesloten met een groot vuurwerk.

Maatregelen om te feesten in alle veiligheid

De autoriteiten van Binche hebben maatregelen aangekondigd om de mobiliteit te vergemakkelijken, met onder andere extra treinen, gratis pendelbussen en voorzieningen voor mensen met een beperkte mobiliteit. Ook de beveiliging zal worden versterkt. Het ‘Musée du Masque de Binche‘ zal ook verschillende activiteiten organiseren in het kader van het carnaval.

“We verwachten een recordeditie na twee geannuleerde jaren,” zegt Laurent Devin, burgemeester van Binche en dit jaar ook ‘Gille’. “De verhuurbedrijven hebben sinds half december geen hoeden meer, een teken dat het aantal deelnemers erg hoog zal liggen.”

Alles weten