Nieuwe aanval van haaien op mensen, en omgekeerd…

Julie Docsterd,
10-06-2023
De frequentie van aanvallen door haaien, in Nieuw-Caledonië welteverstaan, vraagt om een aanpak die het evenwicht tussen de veiligheid van de mens en het behoud van het zeeleven respecteert.
Gerald Schömbs

Twee recente dodelijke aanvallen door haaien in Nieuw-Caledonië hebben gezorgd voor publieke bezorgdheid. De meest recente aanval gebeurde terwijl een man onder water aan het vissen was bij Poum. En in februari  vond  er al eens een aanval plaats op een populair strand in Noumea, waarbij een Australische toerist om het leven kwam. Deze incidenten leidden tot een zwemverbod in Noumea, met uitzondering van een met een net beschermd gebied, en tot maandelijkse campagnes voor het afslachten van haaien, waarbij sinds februari 82 dieren gedood werden.

Het is echter cruciaal om deze gebeurtenissen in de juiste context te zien. Aanvallen door haaien zijn nog steeds relatief zeldzaam, vooral in vergelijking met meer alledaagse risico’s. Haaien spelen een vitale rol in het ecosysteem in zee, en hun eliminatie zou rampzalige gevolgen kunnen hebben voor het milieu. Heel wat milieuorganisaties, waaronder de International Union for Conservation of Nature (IUCN), hebben kritiek op deze slachtingen.

Hoewel menselijke veiligheid prioriteit heeft, mag het behoud van zeefauna en ecosystemen niet uit het oog verloren worden. Er moet een evenwicht gevonden worden, misschien door preventieve strategieën zoals publieke bewustmaking en beter toezicht, in plaats van op angst gebaseerde overreacties.