Opmerkelijk: deze zomer worden in Biarritz je voeten milieuvriendelijk afgespoeld!

Julie Docsterd,
17-07-2023
Een Franse uitvinding belooft een waterbesparing van 80% op de stranden! Is het mogelijk je voeten te wassen met een goed geweten?

Hervé Larroquette en Pierre Latapie, twee Franse ondernemers, zijn de bedenkers van JuWIN. Hun doel: een milieuvriendelijke oplossing creëren voor badplaatsen. De JuWIN voetenspoeler zal deze zomer worden geïnstalleerd op vier stranden in Biarritz, waarbij een waterbesparing van 80% wordt beloofd ten opzichte van de huidige systemen.

Werking van het JuWIN-systeem

Het JuWIN-systeem biedt drie functies: een waterfontein voor herbruikbare flessen, een voetenspoeler voor na het strand en een droogfunctie. JuWIN, dat ontworpen werd door ingenieurs gespecialiseerd in lucht- en waterstroommechanica, werkt op elektriciteit en zorgt  voor een waterbesparing van 80%. Het idee is om “het gebruik van drinkwater te beperken tot wat echt nodig is“. Er wordt dus een minimale hoeveelheid water gebruikt: 20 cl om de fles te vullen, 5 seconden om je voeten te spoelen en 10 seconden om ze te drogen.

Voordelen van de JuWIN-oplossing

Naast het verminderen van waterverspilling meldt het bedrijf ook een afname van plastic afval op openbare plaatsen. De ondernemer belooft een besparing van ongeveer € 1.100 in vergelijking met traditionele systemen, met een stroomverbruik van slechts 0,14 eurocent.