Opmerkelijk: in Mexico zijn bepaalde liederen verboden!

Julie Docsterd,
07-06-2023
Cancun verbiedt narcocorrido-concernten, een muziekgenre dat de drugshandel verheerlijkt. Bekende artiesten, zoals Peso Pluma, worden door de maatregel getroffen.
Jospeh Barrientos

Cancun, de populaire toeristische bestemming in Mexico, heeft onlangs een standpunt ingenomen tegen narcocorrido’s, een folkloristisch muziekgenre dat vaak geassocieerd wordt met de verheerlijking van drugshandel. De aankondiging werd gedaan door de burgemeester van de stad, Ana Patricia Peralta, die verklaarde dat de liedjes “geweld bevorderen” en een negatieve invloed hebben op het imago van Cancun.

De groep Grupo Firme, bekend om zijn repertoire van regionale muziek, heeft zijn concert van 1 juli geannuleerd als gevolg van deze beslissing. Deze harde klap voor de muziekindustrie wordt positief ontvangen door lokale handelaren en restauranthouders, die vinden dat narcocorrido’s een ongewenst en gewelddadig publiek aantrekt.

Cancun sluit zich zo aan bij andere Mexicaanse steden zoals Ciudad Juarez en Mexicali, die dit muzikale subgenre al hadden verboden. Zelfs in de staat Sinaloa, de bakermat van de beroemde drugshandelaar Joaquín “El Chapo” Guzmán, zijn narcocorrido’s al sinds 1987 verboden!