Saint-Pierre: een stad die verwoest werd door de ergste vulkaanuitbarsting van de 20ste eeuw!

Julie Docsterd,
11-12-2023
Neem een duik in de geschiedenis van de Mont Pelée, een vulkaan die over heel de wereld voor afgrijzen zorgde toen hij uitbarstte.
mount pelée
© vw

De Mont Pelée is een actieve vulkaan die vooral bekend is vanwege zijn rampzalige uitbarsting in 1902. Het was één van de meest verwoestende natuurrampen van het begin van de 20e eeuw. De vulkaan ligt op het Caraïbische eiland Martinique en werd als slapend beschouwd voordat hij onverwacht tot uitbarsting kwam.

Noodlottige dag

Op 8 mei 1902 explodeerde de Mont Pelée, waarbij een vurige wolk van as, gassen en rotsen vrijkwam die de stad Saint-Pierre op een tijdspanne van enkele minuten verwoestte. Meer dan 30.000 mensen kwamen om, aangezien de stad bijna ogenblikkelijk van de kaart geveegd werd. Deze gebeurtenis drukte niet alleen zijn stempel op Martinique, maar vestigde ook wereldwijd de aandacht op de gevaren van vulkaanuitbarstingen.

mount pelée
© teddy charti

Geologische lessen

De uitbarsting betekende een keerpunt in de studie van vulkanen. Wetenschappers kregen een beter inzicht in het fenomeen van de ‘pyroclastische stroom’, een extreem hete en snelle stroom van vulkanisch materiaal, en de mogelijke gevolgen ervan. De ramp benadrukte de noodzaak van strengere vulkaanmonitoring en vroegtijdige waarschuwingssystemen om dergelijke tragedies te voorkomen..

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Guillaume Mtry (@g_mtry25)

Erfgoed

Vandaag de dag zijn Saint-Pierre en de Mont Pelée gedenkplaatsen waar mensen ook kennis wordt bijgebracht. De uitbarsting zelf wordt nog steeds bestudeerd om beter te kunnen anticiperen op vulkaanrisico’s en die ook wereldwijd te kunnen beheersen. Saint-Pierre werd pas geleidelijk heropgebouwd in 1923. Vandaag de dag is deze stad met iets meer dan 4.000 inwoners een niet te missen trekpleister voor veel toeristen.