Sargassum kan je zomervakantie bederven

Julie Docsterd,
03-07-2023
Sargassum, de invasieve bruine alg, dreigt je zomervakantie te bederven, vooral in Caribische en Afrikaanse regio's.
Thor Tryggvason

Een vloek van de oceaan

Sargassum is een bruine alg die zich vermenigvuldigt aan het wateroppervlak en in grote aantallen op het strand aanspoelt. Het vormt een echte plaag voor de Caribische en Afrikaanse kustgebieden. Tussen januari en maart bereikte ongeveer 24 miljoen ton algen de kust van de Dominicaanse Republiek, tegenover 14 miljoen ton in dezelfde periode vorig jaar. Deskundigen voorspellen dat de hoeveelheden nog zullen toenemen.

Impact op het toerisme

Sargassum heeft een grote impact op het toerisme. Wanneer het op het strand ontbindt, verspreidt het een onaangename geur en kan het giftige gassen produceren. Het strand wordt dan vaak verboden terrein, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de lokale toeristische sector. Hoteliers, die zich zorgen maken over hun imago en het comfort van toeristen, betalen teams om de algen op te ruimen.

Getroffen maatregelen

Elk gebied probeert op verschillende manieren tegen deze dreiging te vechten. In 2022 heeft Frankrijk het vierjarige Plan Sargassum II uitgerold. Het doel? Onderzoek naar deze bruine alg bevorderen en de betrokken lokale autoriteiten helpen bij het opruimen ervan, zowel op zee als aan land, en bij het transport en de opslag.

Hoe omgaan met de situatie

Als je van plan bent om naar een gebied te reizen dat getroffen is door sargassum, is het belangrijk om vooraf informatie in te winnen over de situatie. Lokale autoriteiten en reiswebsites bieden vaak actuele informatie. Als dit probleem ter plaatse wordt gemeld, bezoek dan eerder binnenlandse toeristische bezienswaardigheden totdat de situatie verbetert.