Tomorrowland : het schandaal van niet-conforme huisvesting!

Julie Docsterd,
25-10-2023
Onlangs is de verhuur van een groot aantal woningen in de buurt van Tomorrowland ontoelaatbaar verklaard. En de cijfers zijn schrikbarend!
tomorrowland
Michal Soukup

Tijdens de vorige editie van het Tomorrowland festival in Boom (provincie Antwerpen) voerde Toerisme Vlaanderen een grondige controle uit op het logiesaanbod voor festivalgangers. Het resultaat: bijna de helft van de gecontroleerde accommodaties werd tijdelijk of definitief ongeschikt verklaard voor verhuur.

Alarmerende statistieken

Volgens een persbericht van Vlaams minister van Toerisme, Zuhal Demir, voldeed 60% van de gecontroleerde accommodaties niet aan de eisen van het huisvestingsdecreet. Alleen al in Boom kreeg 70% het bevel om de verhuur stop te zetten.

Decreet inzake huisvesting

Sinds 2017 moet iedereen die een woning te huur aanbiedt, zelfs occasioneel, dit melden aan Toerisme Vlaanderen volgens het logiesdecreet. Eigenaars moeten er onder meer voor zorgen dat ze de brandvoorschriften naleven, hun eigendom verzekeren en een minimum aan comfort garanderen.

Controles uitgebreid naar andere evenementen

Toerisme Vlaanderen beperkte zijn controles niet tot Boom. Ook andere evenementen zoals de Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde, Graspop in Dessel, Rotorworld in Veurne, Dranouter in Heuvelland en Pukkelpop in Hasselt werden gecontroleerd.