China belooft een vliegtuig dat van Parijs naar New York vliegt op 20 minuten!

François Piette,
04-05-2024
Heen en terug van Europa naar de Verenigde Staten op minder dan een uur? Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar toch is het wat enkele Chinese onderzoekers beloven in de South China Morning Post.
hypersonic airplane
vw

Chinese onderzoekers hebben een hypersonische motor op punt gesteld, die omschreven wordt als de krachtigste motor ter wereld. De motor zou vliegtuigen tot een snelheid van 20.000 km/u kunnen stuwen.

Hoe werkt de motor?

De motor heeft twee standen, afhankelijk van snelheid. Tot aan Mach 7, dat is 7 keer de snelheid van het geluid, gebruikt het roterende detonatie, waarbij gebruik wordt gemaakt van een roterend front van een ontploffende brandstofgolf, om zo een efficiëntere brandstofverbranding te creëren. Eens voorbij deze snelheid, gaat de motor over op hellende detonatie.

Naast de impact op civiel vervoer, waarbij een vlucht van Parijs naar New York zou teruggebracht kunnen worden tot 20 minuten, opent deze technologie ook mogelijkheden op militair vlak.

Maar er zijn ook gebreken aan deze ontwikkeling. De onderzoekers werken momenteel nog aan het overwinnen van instaibiliteit van de motor rond Mach 7 en aan het optimaliseren van de overgang tussen de twee standen van de motor, zodat efficiëntie gegarandeerd wordt op elke snelheid. Het is dus nog niet voor morgen, maar als de Concorde op pensioen gaat, staat er alvast opvolging klaar!