Werelderfgoed: 27 nieuwe sites erkend door de UNESCO

Julie Docsterd,
06-10-2023
De UNESCO heeft zijn lijst van Werelderfgoedsites uitgebreid met 27 nieuwe plekken die even divers als gevarieerd zijn! Laten we de nieuwkomers eens samen bekijken.

De UNESCO heeft onlangs 27 nieuwe sites erkend, die een diversiteit aan culturen en verhalen weerspiegelen. Deze locaties liggen in verschillende landen, gaande van het Turkse Gordion, wat de oude hoofdstad is van Frygië, tot het ‘Maison Carrée‘ in het Franse Nîmes, maar ook steden met een opmerkelijke architectuur in de Baltische Staten.

Architecturale schatten

Kaunas Paulius Andriekus

De Litouwse stad Kaunas valt op door zijn gebouwen in Art Deco-stijl en modernistische architectuur, terwijl de oude Letse stad Kuldïga charmeert met zijn houten huizen. Ook Zatec, in Tsjechië, wordt gelauwerd omwille van zijn historische gebouwen en astronomische klok.

Historisch en religieus erfgoed

Djerba Anes Mchayaa

Het Middeleeuws Joodse Historisch Centrum in het Duitse Erfurt en het Tunesische eiland Djerba, waar de Ghriba synagoge staat, getuigen van de rijkdom van het Joodse erfgoed. Deze sites bieden een inzicht in de geschiedenis en het samenleven van verschillende religieuze gemeenschappen.

Prehistorische en Vikingnederzettingen

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Josep Sales (@josepsalesochoa)

g>

 

De prehistorische site van Talayotic, op het Spaanse eiland Menorca, met zijn droge stenen gebouwen, en de ronde Vikingforten in Denemarken, illustreren de diversiteit van oude beschavingen en hun vindingrijkheid.