

Carnac, Gaza, Sierra Leone, Zuid-Korea… het zijn allemaal plekken die op het programma staan van de 47ste uitgebreide sessie van het Comité voor het Werelderfgoed, die plaatsvindt in Parijs. Dertig locaties dingen mee om opgenomen te worden in de grote familie van de 1.200 reeds door Unesco beschermde culturele en natuurlijke schatten.
Onder de kandidaten: prehistorische grotten, bossen die als toevluchtsoord dienen voor olifanten, fragiele mariene ecosystemen en zelfs voormalige repressiecentra. Voor elk wat wils… en op elk continent.
Twee Afrikaanse landen die momenteel nog niet op de lijst staan, hopen op een eerste erkenning: Guinee-Bissau met de Bijagoseilanden en Sierra Leone met de Gola Tiwai-wouden. Volgens directeur-generaal Audrey Azoulay weerspiegelt deze kandidatuur de wil van Unesco om van het Afrikaanse continent een prioriteit te maken.
Terwijl sommigen dromen van toetreding, hebben anderen moeite om hun plaats te behouden. Van de 56 sites die momenteel als bedreigd worden beschouwd, lijdt de helft onder gewapende conflicten, met het Midden-Oosten op de eerste rij. Niet verrassend is ook het klimaat een grote boosdoener: 3 op de 4 sites worden bedreigd door watertekorten, overstromingen of overtoerisme.
Audrey Azoulay kondigde onder meer de hervatting aan van operaties in Syrië, met name in Aleppo, en ook de satellietbewaking van culturele sites in Gaza, in afwachting van tussenkomsten zodra de situatie het toelaat