Wintersport in Wallonië: dit zijn onze tips

Je moet niet noodzakelijk naar de bergen trekken om te genieten! Ook het zuiden van ons land biedt duizend-en-één activiteiten die waardoor je kan genieten van sportiviteit op de latten.

CGT - Alex Kouprianoff

Langlaufen wordt in de winter steeds populairder en combineert een toegankelijke lichamelijke activiteit met een wandeling in het hart van beschermde natuurgebieden. Het is een ‘zachte’ sport die op alle leeftijden kan worden beoefend en meestal op een langlaufpiste wordt gedaan. Technisch gezien beweeg je je met behulp van ski’s en stokken voort op een geprepareerde piste met een vlak of licht heuvelachtig profiel. Gelukkig is Wallonië een land van duizend en één valleien!

De langlaufsport, die eeuwenlang vooral gebruikt werd voor de jacht en verkenning, werd pas aan het eind van de 19e eeuw een sport en ontstonden ook de eerste wedstrijden. Tegenwoordig is langlaufen een Olympische sport en wordt het steeds populairder bij wintersporters.

Waar kan je langlaufen in Wallonië?

Of je het nu wil leren of je vaardigheden perfectioneren, er is geen tekort aan langlaufpistes in Wallonië. Er zijn er enkele tientallen, verspreid over de provincies Luxemburg, Namen en Luik. Hier volgt een selectie: de langlaufpistes van Haus Ternell in Eupen, die je de mogelijkheid bieden de Venen onder een witte laag sneeuw te ontdekken, de pistes van Mont Rigi in Waimes, die tot de hoogste van het land behoren, de pistes van Signal de Botrange in Ovifat, één van de bekendste, de pistes van Herzebösch in Elsenborn, de pistes van La Croix-Scaille in Gedinne, ideaal voor een familiale skidag, de pistes van Oignies-en-Thiérache, niet ver van Couvin, of de hoogste piste van België: die van de Baraque de Fraiture.

 

WBT - Denis Closon

Maar er zijn nog tientallen andere langlaufpistes in Wallonië.

OPEN DE LIJST MET SKIPISTES

Voor informatie over de sneeuwcondities kan je de volgende websites raadplegen: het Maison du Tourisme des Cantons de l’Est, de Fédération du Tourisme du Luxembourg belge of die van het KMI.

En indoor ?

LaValt de sneeuw niet, maar heb je toch zin om op de latten te staan zonder honderden kilometers te hoeven reizen? Dan is het Ice Mountain Adventure Park in Komen iets voor jou! Met een oppervlakte van 9.000 m² en twee overdekte pistes met liften en transportbanden is dit park de ideale plek voor liefhebbers van sneeuwsporten en sensatie, vooral omdat je er het hele jaar terecht kunt!

 

Hoe zit het met rustigere activiteiten?

Niet iedereen wil van een besneeuwde helling af skiën. Voor wie op zoek is naar een rustigere activiteit biedt Wallonië ook alle mogelijkheden! Je kan naar het Maison du Parc-Botrange, valk naast de gelijknamige ‘Signal’, waar een permanente tentoonstelling met de naam Fania alle geheimen van de Hoge Venen op een originele en leuke manier onthult. Deze tentoonstelling, die ook geschikt is voor kinderen, dompelt je onder in de mysterieuze ambiance van de natuur. Je kan er luisteren naar vogelgezang en de geluiden van de nacht, het hol van een vos binnensluipen of als een eekhoorn in een boom klimmen.

Daarna is het tijd om aan de slag te gaan met een begeleide wandeling door één van de mooiste streken van het land!

 

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆