Zomerrush: dit zijn de te vermijden weekends op de weg

Julie Docsterd,
06-07-2023
Volgens Touring zijn vertrekpieken naar populaire vakantiebestemmingen zoals Frankrijk, Spanje, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Italië te verwachten tijdens de weekends van 28 tot 30 juli en van 4 tot 6 augustus. We overlopen de andere zwarte weekends.
Aleksandr Popov

Te vermijden weekends

Het wegennet zal vooral oververzadigd zijn vanaf het derde weekend van juli (14-16). Tijdens de zaterdagen 15, 22 en 29 juli en vrijdag 28 juli zal het druk zijn. Automobilisten wordt aangeraden om deze dagen te mijden en eerder op zondag te vertrekken. Het eerste weekend van augustus, dat als een zwart weekend gemarkeerd staat, zal het allerdrukste zijn van de hele zomer. Vrijdag 4 en zaterdag 5  augustus moeten te allen prijze worden vermeden.

Terugreis: waar en hoe?

Voor de terugreis worden de eerste verkeersproblemen verwacht op zaterdag 22 juli, met zeer druk verkeer. De files zullen echter minder zwaar zijn (code oranje) in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. De pieken worden verwacht van 11 tot en met 13 augustus en van 18 tot en met 20 augustus, waarbij zaterdag telkens de drukste dag is en dus het best vermeden kan worden. Vrijdag en maandag zullen de beste dagen zijn om terug naar huis te reizen, met druk maar vlot verkeer.