Zonnebrandcrème: een schild tegen de zon, een plaag voor het milieu

Julie Docsterd,
13-07-2023
Zonnebrandcrème, een bondgenoot voor onze huid maar een vijand voor onze oceanen. We leggen je de milieu-impact van dit alledaagse product uit.
Joel Casilla

Een oceaan van zonnebrandcrème

Elk jaar wordt er ongeveer 25.000 ton zonnebrandcrème in de oceanen geloosd. Die producten, hoewel gunstig voor onze huid, hebben verwoestende effecten op de mariene ecosystemen, met name koraalriffen. De chemische verbindingen in deze crèmes zijn ook zorgwekkend voor de menselijke gezondheid.

Impact op mariene ecosystemen

Chemische zonnebrandcrèmes hebben verschillende effecten op de oceanen. UV-filters en andere chemische stoffen kunnen bijdragen aan het verbleken van koralen, een fenomeen dat schadelijk is voor hun gezondheid en overleving. Bovendien kunnen deze producten giftig zijn voor mariene organismen zoals vissen, schaaldieren en micro-organismen, waardoor hun hormonale systeem wordt verstoord en hun voortplanting wordt beïnvloed.

Wat is de oplossing?

Het is essentieel om jezelf te beschermen tegen de zon, maar het is net zo belangrijk om zonnebrandcrèmes te kiezen die het milieu respecteren. “Ocean-friendly” zonnebrandcrèmes maken gebruik van fysische UV-filters in plaats van chemische en geven de voorkeur aan natuurlijke, biologisch afbreekbare ingrediënten die het mariene leven respecteren. Maak dus de juiste keuze… Bovendien wordt aanbevolen om een halfuur voor het zwemmen zonnebrandcrème aan te brengen om te voorkomen dat de crème rechtstreeks in de oceaan terechtkomt.