Zwitserland: een fietspad op zonne-energie!

Julie Docsterd,
04-10-2023
Ontdek Genève op een andere manier. Het eerste Zwitserse fietspad op zonne-energie belooft een ecoverantwoorde rit in de zon.

Het kanton Genève heeft zijn eerste fietspad op zonne-energie onthuld, de “Solar Horizon”. Deze 200 meter lange fotovoltaïsche centrale, gebouwd door Swisspower-Stadtwerk SIG, belooft 200.000 kWh elektriciteit per jaar op te wekken en tegelijkertijd zachte mobiliteit te bevorderen.

Energie en landschap

Met zijn 468 bifaciale zonnepanelen is “Solar Horizon” niet van plan om de fiets- of energiewereld op zijn kop te zetten. Het is gewoon een manier om panelen toe te voegen waar beton het al heeft overgenomen. “Fotovoltaïsche energie wordt onderbenut, maar […] we moeten eerst panelen plaatsen waar mensen dat al hebben gedaan, in bebouwde gebieden,” zegt Antonio Hodgers, staatswethouder voor Energie en Planning.

Toekomstvisie

Dit prototype van een fotovoltaïsch zonnedak zal worden geëvalueerd en kan een inspiratiebron zijn voor andere projecten in Genève en elders in Zwitserland. Met een geschatte kostprijs van 1,56 miljoen euro is “Solar Horizon” een investering in de toekomst van mobiliteit en duurzame energie.