De 5 mooiste plekjes in de Vendée + onze beste tips voor jouw vakantie!

Julie Docsterd,
15-01-2023
De Vendée, gelegen langsheen de Franse Atlantische kust, staat bol van de niet te missen plekjes om je te herbronnen maar vooral ook om je te verwonderen! Van stukjes natuur, wilde wateren en atypische dorpen, vind je zonder twijfel je eigen stukje paradijs. Speciaal voor jouw hebben we de 5 mooiste plekjes van de Vendée opgesnord:

1. Het mondingsgebied van de Payré

Aan de Veillon-duin A. Lamoureux

Een mythische plek geclassificeerd als ‘Grand Ensemble Naturel’. De Payré is een stroom die uitmondt in de oceaan en een mondingsgebied vormt achter het duin van Veillon. Ontdek de goed bewaard gebleven fauna en flora door te wandelen langs het prachtige strand van Veillon, waar fijne zandduinen, geheime baaien en zeedennenbossen door elkaar lopen. Le Veillon is één van de belangrijkste paleontologische vindplaatsen van Europa, met een honderdtal voetafdrukken van dinosauriërs van 200 miljoen jaar geleden, die bij vloed te zien zijn.

Talmont-Saint-Hilaire A. Lamoureux

Een stop om oesters te proeven is een aanrader in La Guittière, een charmant oesterkwekerij-dorpje dat langs het duin ligt. Met zijn turquoise lagune zal deze uitzonderlijke plek ook de liefhebbers van zweefvliegen overtuigen. Voor wandelaars gaat de tocht verder door het steeneikenbos en dan langs de flanken van de Saint Nicolas klif die het mondingsgebied domineert.

Meer weten over de monding van de Payré

2. et 3. L’Ile d’Yeu en l’île de Noirmoutier, onze favoriete eilanden

Met de fiets op l’île d’Yeu Simon Bourcier

Onze favoriete eilanden: het is onmogelijk om te kiezen tussen Yeu en Noirmoutier, die tegenover elkaar liggen, ze zijn beiden een bezoek waard. Zet koers naar Griekenland van de Vendée… het Ile d’Yeu. Met zijn witte huizen met gekleurde luiken, zijn wilde kustlijn en azuurblauwe wateren in de zomerzon waan je je in Griekenland! Het is niet voor niets dat koning Filip van België dit eiland koos om er zijn vakantiehuis te bouwen: een rustgevende plek die bevorderlijk is voor intieme familie-bijeenkomsten.

Noirmoutier vanuit de lucht A. Lamoureux

Noirmoutier, het eiland van de mimosa’s, is een klein paradijs voor liefhebbers van fietstochten, vissen of gewoon luieren op het strand. Met zijn vele zoutpannen, die van juni tot augustus (en soms in september) bezocht kunnen worden, houdt het eiland eeuwenoude tradities in stand en ademt het ambachtelijke kennis uit.

Passage du Gois Simon Bourcier

Naast het witte goud is het proeven van de oesters en de kleine aardappel (de “Bonnotte” genoemd) een aanrader! Noirmoutier zal je verrassen met zijn mysterieuze ‘Passage du Gois’, deze mythische weg met een lengte van 4,5 km die zichtbaar wordt en terug verdwijnt samen met de getijden. Hij verbindt het vasteland met het eiland vanuit Beauvoir sur Mer door aan te sluiten op Barbâtre. Met de auto, te voet of op de fiets, leg de weg af hoe je maar wil, maar vergeet niet eerst alle informatie te lezen die aan elk uiteinde te vinden is!

meer weten over het eiland van Noirmoutier

meer weten over het eiland van Yeu

4. Le Marais poitevin, het groene Venetië

En wat als je een bezoekje zou brengen aan de kathedraal van groen die de ‘Marais Poitevin‘ biedt, het regionale natuurpark dat met trots het label ‘Grand Site de France’ mag dragen? Deze tijdloze plek, na de Camargue het grootste watergebied van Frankrijk, zorgt ervoor dat je één kan worden met de natuur. Er zijn meer dan 8.000 km aan kanalen, omzoomd met knotwilgen, die je kan ontdekken vanop een traditionele boot bestuurd door de gids (in het moeras een ‘Pigouilleur’ genoemd).

Met de boot door het moeras van Poitevin J. Gazeau

De meest fortuinlijken krijgen misschien zelfs de kans om de Europese otter te zien! Dit symbool van de Marais Poitevin blijft moeilijk te spotten. Kanovaren en stand-up paddelen kan ook, vaak in de ochtend, om te profiteren van het betoverende licht.

Met de fiets rond het moeras van Poitevin S. Bourcier

Voor zij die de voorkeur geven aan activiteiten te land: te paard, te voet of met de fiets, alle middelen zijn goed voor een tocht langs de oevers van de ‘Sèvre Niortaise’. Tijdens je tocht raden we een stop aan in één van de dorpen, waar de charme van de Romaanse architectuur je zeker zal verleiden. Je ontdekt bijvoorbeeld de abdijen van Maillezais en Nieul sur l’Autise, twee juweeltjes van Romaanse kunst.

meer weten over het marais poitevin

5. De vallei van de Yon

Simon Bourcier

Op zoek naar een schilderachtige natuurplek in de Vendée? We nodigen je uit om je batterijen op te laden in de vallei van de Yon, de groene long van de bestemming. De rivier de Yon loopt vanaf zijn bron zo’n vijftig kilometer door het hart van de Vendée en komt langs enkele uitzonderlijke natuurgebieden voordat hij in de Lay uitmondt. Ten noorden van La Roche sur Yon vormt de rivier een meer dankzij de stuwdam van Moulin Papon. Ten zuiden van de stad vervolgt hij zijn tocht om zich  bij de Bocage te voegen tot aan de ‘Gorges de Piquet‘.

Meer weten over de vallei van de Yon

Le Tablier 20 Simon Bourcier

De ‘Chaos de Piquet‘ is zonder twijfel de wildste en meest romantische plek: het is een granieten blok gevormd door water en zand. De plek waar dit blok staat barst van de geschiedkundige verhalen: in de 19e eeuw stond hier een oude molen om wol te produceren en lakens te maken. De ruïnes ervan zijn vandaag de dag nog te zien! De ‘Chaos de Piquet’ is ook de bron van vele legendes: Lucifer en Gargantua zouden er met elkaar in aanvaring zijn gekomen…

meer weten over chaos de piquet

Geniet nu van onze early booking-tips om je verblijf in de Vendée aan schappelijke prijzen te boeken!

Tips voor verblijven in promotie