10 jaar Vennbahn Fietsroute in 10 verrassende feiten

Julie Docsterd,
11-05-2023
De bekendste fietsroute van de Oostkantons, gebouwd op oude treinsporen, brengt je een mix van prachtig landschap, verschillende culturen en talen. Naar aanleiding van zijn tienjarig bestaan, verzamelden we 10 leuke feiten. Zo fiets je binnenkort op de Vennbahn en neem je zijn rijkdom met eigen ogen waar.

Meer weten

Vennbahn

 

1. Tot de Eerste Wereldoorlog reden er dag en nacht goederentreinen op de Vennbahn. In 1873 steeg de vraag uit steden en kantons Malmedy, Monschau, Eupen en Stolberg naar een spoortraject dat de industriegebieden van Aken met het zuiden van Luxemburg en Lotharingen zou verbinden.

2. Pas in 1885 begon het personenvervoer tussen Aken-Rothe Erde en Sankt Vith. Hierdoor ontstond toerisme in de regio: restaurants, hotels en koffiehuizen waren meer dan ooit gewenst.

Vennbahn

3. De fietsroute bestaat grotendeels uit vlakke wegen, wat vroeger noodzakelijk was voor het spoorwegnetwerk. Toch zijn er een aantal hellingen in verwerkt die voor een beetje pit zorgen. De zwaarste beklimming bevindt zich na Roetgen, met een beklimming graad van 1.7%. Ook in Monschau en Raeren word je aangenaam verrast door hellingen.

4. In 125 kilometer steek je 14 keer de landsgrenzen van Duitsland, België en Luxemburg over met je fiets. Dit gebeurt in 6 fietslussen van iets meer dan 20 kilometer gemiddeld.

Vennbahn

5. De Vennbahn Fietsroute brengt je ook met de fiets over beken en rivieren. Vooral de viaducten over de waterlopen blijven verbazen. Je maakt zo meer dan tien keer de oversteek over een waterweg.

6. De verbranding van calorieën en daarmee de uitstoot van CO2 blijft beperkt tijdens de tocht op de Vennbahn Fietsroute door de maximale hellingsgraad van 2%. Bij het fietsen komen er broeikasgassen vrij. Vooral de CO2-balans moet laag genoeg zijn om bij te kunnen dragen aan de klimaatbescherming van de natuurparken, bijvoorbeeld De Hoge Venen, waardoor de route passeert. Hierdoor behoort de fietsroute tot één van de ”milieuvriendelijkste fietsroutes”.

Vennbahn

7. De tunnel bij Lengeler kan niet meer gebruikt worden door fietsers omdat er een vleermuiskolonie woont van ongeveer 300 dieren. Deze 9 verschillende soorten, bijvoorbeeld de meervleermuis, gebruiken de tunnel als winterkwartier. Door de strenge voorschriften inzake biodiversiteit en natuurbescherming, die stellen dat leefgebieden en biotopen zo veel mogelijk onaangeroerd moeten blijven, is de tunnel niet meer toegankelijk.

8. Je kan fietsarrangementen, georganiseerde fietsvakanties op maat, boeken om je aan de Vennbahn Fietsroute te wagen. Zo heb je de Vierlanden Vennbahn Toer van 8 dagen door de Ardennen en de Eifel, Grensganger in de Hoge Venen en de Eifel met focus op de historiek van de fietsroute of de lus rond de Vennbahn om de Oostkantons te ontdekken. Elk arrangement bevat overnachting, maaltijden en routekaarten.

Vennbahn

9. In Leykaul bestaat nog de mogelijkheid om op de oude sporen van de Vennbahn te rijden. Met de railbikes, kun je in 7 kilometer van Kalterherberg tot aan Sourbrodt fietsen.

10. De Vennbahn Fietsroute stopt in Troisvierges, Luxemburg. Daar is het mogelijk om de trein terug te nemen naar huis na de fietstocht van 125 kilometer. Het leukste van deze reis: In Luxemburg is het openbaar vervoer helemaal gratis!