Antarctica in gevaar? Het smelten van de ijskap is “onvermijdelijk”!

Julie Docsterd,
12-11-2023
Het versneld smelten van de ijslaag op westelijk Antarctica kan desastreuze gevolgen hebben voor het zeewaterniveau, zelfs wanneer de klimaatdoelstellingen gehaald worden.
antarctica
James Eades

Volgens een recent onderzoek zal het smelten van het West-Antarctische ijs de komende decennia alleen maar toenemen, waardoor de zeespiegel dreigt te stijgen. En die dreiging blijf van kracht, zelfs als de wereld erin slaagt om de opwarming van de aarde te beperken in lijn met de beloofde engagementen.

Stevige waarschuwing

Onderzoekers van de British Antarctic Survey hebben de noodklok geluid en zeggen dat we “de controle kwijt zijn” over het smelten van de ijskappen. Deze enorme structuren spelen een cruciale rol in het stabiliseren en vasthouden van gletsjers. De West-Antarctische ijskap, die genoeg water bevat om de zeespiegel enkele meters te laten stijgen, zou een “omslagpunt” in het klimaat kunnen bereiken.

Impact van de opwarming van de oceanen

Computermodellen hebben aangetoond dat het smelten van de ijskappen zal versnellen door de opwarming van de oceanen. Zelfs als de uitstoot van broeikasgassen wordt teruggedrongen en de opwarming beperkt blijft tot 1,5 °C, blijven de resultaten alarmerend. Kaitlin Naughten, de hoofdauteur van het onderzoek, wees erop dat smeltend ijs waarschijnlijk zal bijdragen aan een stijgende zeespiegel. Ze zegt ook dat veel kustbewoners gedwongen zouden kunnen worden om te verhuizen of hun land te verlaten. De zeespiegel zou zelfs met een meter kunnen stijgen!