Autoreizen: 5 handige tips voor de grote dag

Jean-François Christiaens,
01-12-2021
Ga je binnenkort op reis met de wagen? Vergeet dan niet om voor het grote vertrek deze 5 belangrijke tips te volgen om sereen op pad te gaan!
Alex Jumper

1. Reisverzekering in orde?

Een eerste belangrijke controle voor de reis: ben je goed verzekerd? Dekt je verzekering je ook in het buitenland, zowel bij pech als bij een ongeval? Aarzel indien nodig niet om hierover contact op te nemen met je makelaaren eventueel je dekking aan te passen. Vergeet ook niet om de documenten mee te nemen die je dekking bevestigen. Houd ook de bijstandsnummers bij de hand om te bellen in geval van een probleem.

2. Staat van je voertuig

Een degelijk onderhoud van je voertuig is sowieso belangrijk, maar deze voorzorgsmaatregel wordt nog belangrijker als je aan een lange reis van enkele honderden of zelfs duizenden kilometers begint! Controleer het geplande onderhoudsschema van je voertuig en neem contact op met je garagehouder om indien nodig een afspraak te maken. Vergeet in ieder geval niet om de cruciale punten van je voertuig voor het vertrek van je reis zorgvuldig te (her)controleren: de staat en de druk van de banden (én het reservewiel!), de vloeistofniveaus, de werking en afstelling van de koplampen, de staat van de ruitenwissers, enz.

3. Bereid je trip goed voor

Tegenwoordig hebben we vaak de neiging om ons navigatiesysteem blindelings te volgen tijdens onze reizen. Maar om teleurstellingen te voorkomen in geval van slechte coderingen, signaalverlies, batterijstoring, enz. is het beter om je reisschema vooraf zorgvuldig voor te bereiden. Onthoud in ieder geval de namen van de grote steden die je moet volgen. Maar print indien mogelijk je reisschema en/of koop een goede oude wegenkaart om niet hulpeloos verloren te zijn als de technologie je in de steek laat …

4. Al het nodige aan boord

Noteer dat er in België er verschillende veiligheidselementen in je voertuig moeten zitten. Controleer voor het vertrek of de gevarendriehoek, de brandblusser, de EHBO-kit en reflecterende hesjes aan boord zijn. Maar vergeet evenmin dat ook andere items in het buitenland verplicht kunnen zijn, zoals kettingen of sneeuwsokken, een blaastest of een milieusticker. Vergeet dus niet te informeren naar de geldende regelgeving in de verschillende landen die je van plan bent te bezoeken.

5. Zorg goed voor jezelf!

Tot slot mag je zeker het belangrijkste niet verwaarlozen voordat je een lange reis aanvat: jezelf! Vergeet niet om goed uit te rusten voor het vertrek, om gezond te eten maar ook om iets te voorzien om je te hydrateren tijdens de reis. Draag kleding waarin je je prettig voelt en neem regelmatig pauzes.  En vooral: wat er onderweg ook gebeurt… blijf ontspannen!

Wil je met een gerust gemoed vertrekken? Reis in vol vetrouwen met de AXA Reisverzekering