België wil investeren in proper luchtvaarttransport!

Julie Docsterd,
08-07-2023
Een nieuw Belgisch initiatief: 10 miljoen euro wordt vrijgemaakt om properder luchtvaarttransport te ondersteunen.
Eva Darron

Strategische investering in de toekomst

Minister van Economie Pierre Yves Dermagne en staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine hebben onthuld dat de Ministerraad van plan is om het onderzoek en de ontwikkeling rond ‘proper luchtvaarttransport‘ te stimuleren. Binnenkort zal er een aanbesteding voor projecten worden uitgeschreven met een genereus budget van €9,85 miljoen, waarbij terugbetaalbare voorschotten worden aangeboden aan de luchtvaartindustrie.

Naar een duurzame luchtvaart in België

Dermagne benadrukt dat de lucht- en ruimtevaartindustrie moet gaan voor een duurzame aanpak om zijn toekomst veilig te stellen. Het doel is dan ook om Belgische lucht- en ruimtevaartbedrijven te helpen innoveren rond milieuvriendelijkere oplossingen, met duurzame technologieën voor duurzame jobs.

Technologieën ontwikkelen die het milieu respecteren

Deze oproep volgt op recente innovaties op de SIAE (Salon de l’Aéronautique et de l’Espace), die de ecologische verantwoordelijkheid van de sector benadrukken. Projecten op het vlak van waterstof, innovatief onderhoud en stedelijke luchtmobiliteit komen in aanmerking voor subsidies. De aanvragen worden beoordeeld door het federale platform voor de luchtvaart.