Bijzonder: deze tweejarige beklimt de Mount Everest

Julie Docsterd,
13-02-2024
Carter Dallas, een twee jaar oude Schotse peuter, schreef geschiedenis door het basiskamp van de Mount Everest te bereiken, gelegen op een hoogte van meer dan 5.300 meter. Samen met zijn ouders, Ross en Jade Dallas, zou Carter wel eens de jongste avonturier kunnen zijn die daar in slaagt, en daarmee ook de vorige recordhouder van de troon stoot, een kind van 4 jaar oud.

De familie Dallas, die sinds augustus 2023 in Azië rondtrekt, deed deze buitengewone beklimming na een minutieuze voorbereiding, inclusief ijsbaden en ademhalingsoefeningen. Ondanks de uitdagingen toonde Carter zich opmerkelijk weerbaar en was beter bestand tegen de grote hoogte dan zijn ouders. Vader Ross vertelde dat dokters in het basiskamp de bloedwaarden van Carter controleerden, en daarbij indrukwekkende resultaten  vaststelden.

Los van de fysieke krachttoer zal dit avontuur ongetwijfeld de meningen verdelen, met een aantal mensen die deze prestatie als gevaarlijk en onverantwoord bestempelen en anderen die de dapperheid van deze familie toejuichen dat ze hun zoon aanmoedigen om erop uit te trekken en anderen te ontmoeten. Carter heeft naar verluidt al verschillende talen geleerd en heeft geen moeite om te spelen met de kinderen in de dorpen die ze onderweg tegenkwamen.