Binnenkort een minimumtarief voor vliegtickets?

Julie Docsterd,
23-09-2023
In het kader van de ecologische transitie overweegt Frankrijk een minimumtarief voor vliegtickets in Europa in te voeren.
plane airport
Ashim da Silva

De Franse minister van Transport, Clément Beaune, heeft zijn wens geuit voor “de invoering van een minimumtarief voor vliegtickets” in Europa. Dit initiatief is bedoeld om “tegen sociale en ecologische dumping” te strijden. In een recent interview met L’Obs kondigde hij aan dat dit “voorstel” binnenkort aan zijn collega’s van de Europese Unie zal worden voorgelegd.

Te goedkope tickets?

In een ecologische transitie zijn vliegtickets voor 10 euro niet langer acceptabel! Die prijzen weerspiegelen niet de prijs voor de planeet“, zegt Beaune, verwijzend naar het prijsbeleid van sommige low-cost luchtvaartmaatschappijen. Hij benadrukt dat deze aantrekkelijke tarieven niet de werkelijke kosten per passagier van vliegreizen dekken, een reismethode die veel meer broeikasgassen uitstoot dan treinreizen.

Belasting voor de transitie

Ik sta volledig achter het belasten van vervuilende activiteiten om te investeren in deze ecologische transitie“, verklaart de minister. Inderdaad, de regering overweegt om de “solidariteitsbelasting” op alle vluchten vanuit Frankrijk te verhogen. Die verhoging zou worden gebruikt om investeringen in de spoorwegsector te financieren. Bovendien zou het budget van Frankrijk voor 2024 extra belastingen op snelwegmaatschappijen en vliegtickets kunnen bevatten.