Botswana: een sterke stijging van neushoornstroperij

Julie Docsterd,
27-02-2023
Botswana heeft momenteel te kampen met een sterke stijging van stroperij op neushoorns, met in totaal 138 afgeslachte neushoorns tussen 2018 en 2022. Dat cijfer ligt fors hoger dan in de periode van 2012 tot 2017, toen er slechts twee neushoorns gedood zijn door stropers.
Nicole Wreyford

Volgens minister van Toerisme Philda Kering is die stijging te verklaren door een “stijgende vraag naar de hoorn van neushoorns op de internationale markt”, vooral in Azië, waar de hoorn van neushoorns gebruikt wordt in traditionele geneeskunde voor hun zogenaamde therapeutische krachten. De stijging is ook het resultaat van de verplaatsing van criminele organisaties uit zuidelijke Afrikaanse staten.

De strijd tegen stroperij

Botswana zet extra patrouilles in tegen stropers en is ook begonnen met de onthoorning van neushoorns om ze minder aantrekkelijk te maken voor stropers. Dat heeft echter niet het gewenste effect, want het overblijfsel van de hoorn blijft waardevol voor stropers.

Buurland Zuid-Afrika, traditioneel een plek waar veel stroperij voorkomt, kende de laatste jaren een constante daling van het aantal gedode dieren, dankzij de stijging van het aantal patrouilles in de nationale parken.

Volgens het verdrag rond internationale handel in bedreigde soorten (CITES) zijn er in totaal nog 285 witte en 23 zwarte neushoorns in Botswana.