Brussel: de hotels geraken terug vol, maar de kassa blijft leeg!

Julie Docsterd,
17-01-2024
De hotelsector in Brussel toonde in 2023 tekenen van een heropleving, maar de rendabiliteit blijft ondanks de gestegen bezettingsgraad een uitdaging!
brussels
Bibhash Polygon Cafe Banerjee

De Brusselse hotelsector sloot het jaar 2023 positief af, met een bezettingsgraad van 68,3%, tegen 59,4% in 2022. Deze cijfers zijn echter nog steeds lager dan de 75% uit 2019, het referentiejaar vóór de coronacrisis.

Het zakentoerisme zit in het slop

Volgens de Brussels Hotels Association (BHA) wordt dit herstel belemmerd door het tegenvallende zakentoerisme, dat moeite heeft om de dynamiek van voor de pandemie terug te vinden. Er is nog steeds een grote discrepantie tussen de bezettingsgraad van hotels tijdens de week en in het weekend…

brussels
Stéphanie Leblanc

Rendabiliteit problematisch ondanks de gestegen aantrekkelijkheid

Als we het rapport mogen geloven, volstaat deze stijging in de bezettingsgraad nog steeds niet om de kas van de Brusselse hotels te spekken. De gemiddelde omzet per beschikbare kamer (een indicator die bekend staat als “RevPar”) is sinds 2019 met 14,5% gestegen. Beter dan het gemiddelde in België, maar nog steeds niet genoeg! De kosten zijn immers sterk gestegen, met 17% hogere lonen en een enorme stijging van de energiekosten met 88%!