Budgetbewuste luxe: de trend die zal boomen in 2024

Julie Docsterd,
08-01-2024
Het concept ‘budgetbewuste luxe’ heeft de wind in de zeilen. En het is een manier van reizen die de komende twaalf maanden nog een stuk populairder zal worden en die gepaard gaat met enkele tricks waarover we je in dit artikel graag meer vertellen.
beach
Ethan Robertson

‘Budgetbewuste luxe’ of ‘betaalbare luxe’… het is een nieuwe manier van reizen die steeds populairder wordt in heel Europa. Gezien de stijgende levenskosten is het geen verrassing dat heel wat mensen op zoek zijn naar deals en aantrekkelijke aanbiedingen, zodat ze goedkoper naar populaire bestemmingen kunnen reizen zonder daarbij te moeten inboeten op het vlak van comfort en service. Volgens een onderzoek van Skyscanner zorgen de huidige omstandigheden ervoor dat veel mensen overwegen om hun reis te upgraden door gebruik te maken van promoties of tijdelijke aanbiedingen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld genieten van business class als ze met het vliegtuig reizen, of van het comfort van een betere kamer in een hotel.

En als ze niet kunnen genieten van een speciaal tarief op hun bestemming, aarzelen mensen niet om creatief te zijn en kiezen ze bijvoorbeeld voor een goedkope vlucht, terwijl ze wel een luxueuze accommodatie boeken. Op die manier kan de prijs/belevingsverhouding zo veel mogelijk worden geoptimaliseerd. Hetzelfde kan je bereiken door buiten het hoogseizoen te reizen, als je dat kan. Sinds de pandemie doen reizigers er zelfs alles aan om hun geld beter te besteden of zelfs iets meer uit te geven, zolang de ervaring maar aan hun verwachtingen voldoet.

Onderzoek na onderzoek blijkt dat veel reizigers hun reisbudget op peil houden of zelfs verhogen. Volgens een onderzoek van ETC Corporate is 71% van de Europese reizigers begin 2024 van plan om hetzelfde bedrag of meer uit te geven aan reizen. ETC Corporate constateert echter een daling van 2% in de reisintenties, hoewel die wel hoog blijven. 68% van de ondervraagde Europeanen is namelijk wel van plan om de komende zes maanden op reis te gaan!