Canarische Eilanden: de inwoners willen een nieuw toeristisch model

François Piette,
24-04-2024
Tienduizenden inwoners van de Canarische eilanden betogen voor een duurzaam en eerlijk toerisme, en eisen onmiddellijke hervormingen.
canary islands
Maria Lupan

Meer dan 32.000 mensen in Santa Cruz de Tenerife en ongeveer 14.000 in Las Palmas de Gran Canaria betoogden onder het motto ‘Canarias tiene un límite’ (De Canarische Eilanden hebben hun limieten), waarbij ze luidkeels hun afwijzing van het huidige model van massatoerisme verkondigden.

De demonstranten, gesteund door milieuorganisaties zoals Greenpeace en het WWF, hadden duidelijke eisen. Ze vragen om een beperking van het aantal toeristen, de invoering van een ecotaks voor bezoekers en een strikte regulering van de vastgoedmarkt, met name door aankopen door buitenlanders te beperken. Deze maatregelen zijn bedoeld om het unieke ecosysteem van de archipel te behouden en een duurzame ontwikkeling te garanderen.

Voorbij het toerisme: een sociale crisis

De betoging wees ook op bredere problemen zoals armoede, lage lonen, stijgende huren en een verzadigde infrastructuur. “We zijn niet tegen toerisme, maar we eisen een verandering van het huidige model dat gebaseerd is op onbelemmerde groei,” zei Rosario Correo, een demonstrant die door het Spaanse televisiestation TVE werd geïnterviewd. De protesten breiden uit tot buiten de eilanden, met steunbetogingen in Barcelona en Madrid.

De Canarische Eilanden tellen 2,2 miljoen inwoners en blijven een belangrijke bestemming in Europa. Ze trokken vorig jaar bijna 14 miljoen toeristen aan.