Canua Island, een controversieel project voor de kust van de Côte d’Azur

Julie Docsterd,
12-04-2023
Voor de kust van de Côte d'Azur zorgt de bouw van een artificieel eiland, dat Canua Island gedoopt werd, voor controverse. Dit drijvende eiland, dat opgevat is als een luxueus privé-strand, wordt door velen gezien als een ecologische ramp.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par CANUA Island (@canuaisland)

Het project lijkt in de huidige context eerder verbazingwekkend: een platform van 1750 m² in open zee, op 600 meter voor de kust, dat plaats biedt aan 350 mensen. Het complex omvat een bar, een zwembad, een restaurant en zelfs een suite!

Critici zeggen dat Canua Island het kwetsbare ecosysteem van de Middellandse Zee in de regio zal verstoren en de onderwaterflora en -fauna zal bedreigen. Ook wijzen critici op de mogelijke gevolgen voor de plaatselijke visvangst en de verslechtering van de waterkwaliteit.

Als antwoord op deze bedenkingen hebben de projectontwikkelaars milieubeschermende maatregelen voorgesteld, waaronder het gebruik van recycleerbare materialen en de plaatsing van systemen voor afvalwaterzuivering. Ze zeggen ook dat het eiland zal worden voorzien van de modernste technologieën om lawaai en de verstoring van het zicht tot een minimum te beperken.

Toch blijven tegenstanders het kunstmatige eiland bekritiseren en bestempelen als een symbool van overconsumptie en de uitbuiting van natuurlijke rijkdommen. Ze argumenteren dat er meer milieuvriendelijke toeristische projecten kunnen worden ontwikkeld om de lokale economie te stimuleren en bezoekers aan te trekken.

Het debat over Canua Island is tekenend voor de spanning tussen economische ontwikkeling en milieubehoud in toeristische gebieden. Terwijl sommigen het project zien als een kans om jobs te creëren en de toeristische industrie te stimuleren, vrezen anderen de gevolgen op de lange termijn voor het milieu en de levenskwaliteit van de lokale bewoners.