Chiang Mai stikt: recordvervuiling in de “Roos van het Noorden”

François Piette,
25-03-2024
De luchtkwaliteit in Chiang Mai daalt drastisch; de stad overtreft Peking en Kathmandu op vlak van vervuiling.

Een sluier van stof over Chiang Mai

De beroemde toeristische bestemming Chiang Mai, ook wel bekend als de “Roos van het Noorden”, staat voor een grote milieucrisis. Op 15 maart werd de stad bedekt met een dikke laag stof, waardoor de luchtkwaliteit ver boven die van steden die bekend staan om hun vervuiling, zoals Kathmandu en Peking, uitkwam. Volgens IQAir, een luchtkwaliteitsmonitor, wordt de huidige situatie in Chiang Mai geclassificeerd als “zeer ongezond”.

Deze alarmerende verslechtering van de lucht wordt voornamelijk toegeschreven aan de verbranding van gewassen in de regio. Landen zoals Thailand, Myanmar, Laos en Cambodja gebruiken die praktijk om de velden schoon te maken aan het einde van het droge seizoen, wat leidt tot een aanzienlijke toename van de luchtvervuiling tussen januari en maart.

Niet nagekomen beloften?

In het licht van die milieunoodsituatie had de regering van Srettha Thavisin, die sinds vorig jaar aan de macht is, beloofd om van de strijd tegen vervuiling een prioriteit te maken. Concrete acties blijven echter ontoereikend, zoals opgemerkt door de Thai Enquirer, die oproept tot een milieunoodtoestand. Als reactie wordt premier Thavisin verwacht in Chiang Mai om de situatie persoonlijk te evalueren.