Compiègne: van Napoleon III tot de ‘clairière de l’Armistice’, dit zijn de beste tips om deze schitterende regio te bezoeken!

Florence Brigode,
25-03-2023
Je kan geen bezoek brengen aan de Oise zonder onder de indruk te geraken van de schoonheid van Compiègne. Een keizerlijke uitstap naar het Kasteel van Compiègne dringt zich op.
Château de Compiègne Elsa Cyril - Oise Tourisme

Het marmer aanraken en over het parket lopen in de voetsporen van Keizerin Eugénie zal je niet onberoerd laten. De echtgenote van Napoleon III heeft stevig haar stempel gedrukt op de geschiedenis van deze plek.  Decoratie, pracht en praal, luxe, festiviteiten: haar invloed is overal voelbaar.

Zelfs het bos van Compiègne draagt herinneringen aan haar: nadat ze er gedurende lange tijd in verdwaalde, gaf de keizerin de opdracht om de richting naar het kasteel aan te geven op palen. Het bos van Compiègne zal je weten te betoveren, het is één van de mooiste bossen van Europa, met een oppervlakte van 14.400 hectare, met daarin een indrukwekkend netwerk van paden waarop je kan wandelen of te paard of met de fiets rijden. En als fietsen je ding is, probeer dan zeker de route die Compiègne met Pierrefonds verbindt: een landelijke route waarbij je de kapel, het dorp en het kasteel kan bewonderen. De ‘trouée des Beaux-Monts’, die een doorgang biedt van de tuin van het kasteel naar het bos van Compiègne, is ideaal voor een wandeling.

De ‘Clairière de Compiègne’ is nog één van de grote historische plekken: het is daar, in het hart van het bosdomein, dat in wagon 2419D de wapenstilstand van 11 november 1918 werd ondertekend door de geallieerden en de Duitsers. Tenslotte mag je niet vergeten om te smullen van de Picantins: kleine snoepjes van nougatine, hazelnoten en chocolade. Overheerlijk!

Meer weten