De 5 geheimen van de Giant’s Causeway, de mysterieuze Ierse geologische formatie

Julie Docsterd,
16-12-2023
De Giant's Causeway is een verrassend natuurlijk pareltje dat bezoekers regelmatig met verstomming slaat en dienstdoet als decor in heel wat films en series. We verklappen je 5 geheimen!

1. Vulkanische oorsprong

De Giant’s Causeway in Noord-Ierland is een meesterwerk van de natuur, het resultaat van intense vulkanische activiteit zo’n 60 miljoen jaar geleden. De zeshoekige basaltzuilen, die perfect in elkaar passen, zijn het resultaat van de snelle afkoeling van lava, een fascinerend geologisch fenomeen dat elke verbeelding tart.

Giant's Causeway
K Mitch Lodge

2.  Keltische legendes

De geheimen van de Giant’s Causeway beperken zich niet tot de geologie. Er hangt een sfeer van Keltische mythes en legendes, waarvan de beroemdste die van Finn McCool is, een gigantische krijger. Volgens de legende bouwde Finn de brug om de zee over te steken naar Schotland om daar tegen een andere reus te vechten.

3. Een unieke biodiversiteit

De streek rond de Giant’s Causeway biedt een schat aan biodiversiteit. Zeldzame planten- en diersoorten hebben hier hun toevluchtsoord gevonden en maken dankbaar gebruik van de unieke omstandigheden die door deze geologische formatie zijn gecreëerd. Het gebied is een waar paradijs voor natuurliefhebbers en liefhebbers van fauna en flora!

4. Unesco

Als erkenning voor zijn uitzonderlijke waarde is de Giant’s Causeway opgenomen in de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Deze status benadrukt het belang, niet alleen voor Ierland, maar voor de hele mensheid.

Giant's Causeway
K Mitch Lodge

5. Een cinematografisch landschap

De schilderachtige, bijna surrealistische landschappen van de Causeway spreken ook tot de verbeelding van de film- en televisie-industrie. Talloze regisseurs hebben zich laten inspireren door de rauwe en mystieke pracht en maakten er het decor van voor fantastische verhalen en epische avonturen, zoals Game of Thrones.