De baai van de Somme, een uitzonderlijke kustlijn

Op drie uur rijden van Brussel vind je de baai van de Somme, één van de twintig “Grands Sites de France”. Deze lijst werd opgesteld door het Franse ministerie van ecologische en solidaire transitie, en bevat de mooiste geklasseerde natuurlijke sites van het land.

© AS Flament

Met zijn oceaanklimaat dat tegelijkertijd fris, vochtig en zonnig is, trekt de baai van de Somme heel wat toeristen,wandelaars en sportievelingen aan die gecharmeerd zijn door de schoonheid en zorgeloosheid van de omgeving.

Gelegen langsheen de kustlijn van Picardië, in het Noorden van Frankrijk, strekt de baai van de Somme zich uit over 70 km², in de vorm van een hoefijzer tussen zijn Zuidelijkste punt van Hourdel en Saint-Quentin-en-Tourmont in het Noorden. Het is op dat punt dat de Somme, de rivier die zijn naam gaf aan het departement, zich in de zee stort. De baai wordt gekenmerkt door een bijzonder uitgestrekte vlakte van zand en water, omgeven door moerassen, weides die overspoeld worden door zeewater, keistroken en schitterende goedbewaarde duinen. Een regio waar de hemel en de zee in elkaar overvloeien. 

 

Een veelheid aan landschappen

Als “Grand Site de France” onderscheidt de baai zich door zijn uitzonderlijk goed bewaarde fauna en flora, alsook een kustlijn die niet ten prooi viel aan de bouwwoede in de jaren ‘60 en ‘70. Daardoor biedt ze uitzonderlijke landschappen waar kleuren elkaar afwisselen gedurende de dag, gaande van blauwachtig grijs ‘s morgens over oker ‘s middags tot roze wanneer de zon zich klaarmaakt om onder te gaan. “De baai van de Somme, dat is een veelheid van panorama’s, die gaan van uitgestrekte fijne zandstranden in het Noorden, met één van de mooiste duinmassieven van Europa, tot zoute weides die het land en het water samenbrengen, over de keienstranden van Cayeux-sur-Mer en de witte krijtrotsen die terug te vinden zijn inde richting van de Seine-Maritime. Een mozaïek van landschappen op een eerder beperkte oppervlakte, in die mate dat je er vier seizoenen kan beleven in één dag,” legt Aurélie Wallet van de toeristische dienst van de regio uit. Die landschappen kan je ontdekken aan de hand van een veelheid aan activiteiten die toegankelijk zijn voor iedereen, zoals strandzeilen, wielertoerisme of nog natuurwandelingen onder begeleiding van een gids.


© Nicolas Bryant

 

Eén van de niet te missen activiteiten in de regio is het te voet oversteken van de baai bij laagwater. De perfecte gelegenheid om één te worden met de natuur en de lokale fauna te ontdekken, waaronder de trekvogels en zeehondenkolonies, alsook de flora langsheen de kustlijn. Voor liefhebbers van de natuur is het Marquenterre-park van Saint-Quentin-en-Tourmont één van de mooiste ornithologische reservaten van Frankrijk. Het herbergt honderden lokale vogelsoorten, maar ook trekvogels op doorgang.

De baai van de Somme, met zijn ontelbare weidse ruimtes, is dus een ideale bestemming voor zij die willen ontsnappen aan de dagelijkse drukte en de vele beperkingen die het gevolg zijn van gezondheidscrisis. 

© Stéphane Bouilland

 

Met een zeil of met stoom

Het programma dat u aangeboden wordt (gespreid over vier dagen en drie nachten), zet uiteraard die immer aanwezige natuur in de spotlights: “De dag begint met een bezoek aan het Huis van de baai van de Somme, dat de bezoeker helpt om de regio beter te begrijpen, zowel op het vlak van zijn ecosysteem, zijn tradities als zijn geschiedenis. Vervolgens bezoeken we de middeleeuwse stad Saint-Valery-sur-Somme, één van de meest charmante badsteden van de baai. De tweede dag brengen we een bezoek aan het ornithologische park van Marquenterre, om er vogels te spotten, en namiddag steken we te voet de baai over, van Le Crotoy naar Saint-Valery-sur-Somme, onder begeleiding van een gids. De terugkeer naar Le Crotoy gebeurt per stoomtrein. Een écht unieke en charmante wandeling dus! Op de derde dag gaan we naar de abdij van Valloires, een cisterciënzer nederzetting uit de 12de eeuw die kan uitpakken met uitzonderlijke tuinen van de hand van Gilles Clément, en vervolgens naar het prachtige kasteel van Regnière-Ecluse. De laatste dag tenslotte gaan we naar Amiens waar we de kans krijgen om de Notre-Dame kathedraal te bezoeken, een imposant Gotisch bouwwerk dat twee keer groter is dan de Notre-Dame in Parijs,” verduidelijkt Aurélie Wallet.

Magisch en met zijn veelvoud aan facetten inspireerde de baai van de Somme heel wat schilders en schrijvers. Delacroix, Degas en Corot, maar ook Jules Verne, Colette of nog Victor Hugo vielen voor de charmes van de regio. Zonder twijfel zal ook u verleid worden door deze mooie streek langsheen de kust van Picardië!


© Nicolas Bryant

OOK INTERESSANT VOOR JOU