De Hangende Tuinen van Babylonië: hebben ze echt bestaan?

François Piette,
03-12-2023
De legende van de Hangende Tuinen van Babylonië is één van de 7 wereldwonderen uit de Oudheid. Maar hebben ze echt bestaan?
babylone's gardens
vw

Tussen mythe en realiteit

De vroegste vermeldingen van de Babylonische tuinen zijn te vinden in Griekse teksten die geschreven werden enkele eeuwen na de periode waarin de tuinen gebouwd zouden zijn. Historici zoals Strabo en Philo van Byzantium beschrijven ze, maar er zijn geen directe Babylonische bronnen uit die tijd die ze vermelden.

De Nabuchodonosor-theorie

Een populaire theorie suggereert dat de tuinen werden gebouwd door koning Nabuchodonosor II voor zijn vrouw, Amytis van Media. Archeologische opgravingen in Babylonië hebben echter geen constructies blootgelegd die geïdentificeerd kunnen worden als de Hangende Tuinen.

babylone's gardens
vw

Archeologische enigma’s

Archeologisch onderzoek in het oude Babylonië heeft wel geavanceerde irrigatiesystemen en tuinen blootgelegd, maar niets dat overeenkomt met de beschrijving van de Hangende Tuinen. Sommige experts suggereren dat de tuinen ergens anders gelegen kunnen hebben, of dat ze een poëtische overdrijving zijn van een echte tuin.

babylone's gardens
vw

Een symbool van vruchtbaarheid

Of de Tuinen van Babylonië nu wel of niet bestaan hebben, ze blijven een indrukwekkend symbool van de vruchtbaarheid en grootsheid van het oude Mesopotamië. Ze symboliseren de vereniging van menselijk vernuft en natuurlijke schoonheid, een idee dat blijft fascineren en inspireren.