De hittegolf in het zuiden: zullen Belgen hun reisgewoonten veranderen?

cms,
31-07-2023
Griekenland, Italië, Spanje en Frankrijk, Zuid-Europa wordt getroffen door een golf van extreme hitte, met temperaturen die regelmatig boven de 40°C uitstijgen. Zal dit Belgen aanzetten om hun reisgewoonten te heroverwegen?
Elizeu Dias

Reisbureaus en toerismewebsites staan voor een uitdaging: moeten ze nog steeds bestemmingen zoals Athene, Andalusië, de Provence of Sicilië aanbevelen voor de zomer, terwijl deze regio’s steeds vaker te maken krijgen met extreme hittegolven? Met andere woorden, moeten ze de seizoensgebonden aanbevelingen voor bepaalde bestemmingen binnenkort aanpassen? Deze nieuwe situatie, gecombineerd met periodes van droogte, watertekorten en bosbranden, doet veel Belgen nadenken over hun zomervakantiebestemming.

Sommigen van hen, zij het nog een minderheid, beginnen hun reisgewoonten te heroverwegen en kiezen bijvoorbeeld voor de bergen, Scandinavië of Groot-Brittannië. Dit zijn allemaal gebieden waar de zomertemperaturen voorlopig minder extreem zijn. Dit geldt natuurlijk voor mensen die niet langer hun vakantie onder de brandende zon willen doorbrengen, maar ook voor mensen die de voorkeur geven aan wandelingen in de buitenlucht in plaats van op een brandend zandstrand te liggen, bedekt met zonnebrandcrème, of voor mensen die simpelweg willen ontsnappen aan de gebruikelijke bestemmingen voor massatoerisme.

Hitte? Laat maar komen!

Maar voor anderen betekent de zomer onvermijdelijk zon en zee, zelfs als ze extreme temperaturen moeten doorstaan. Recente statistieken tonen dit duidelijk aan, enkel al binnen Frankrijk: de Middellandse Zee trekt nog steeds twee keer zoveel toeristen aan als Normandië en Bretagne samen. Vorige zomer bereikte het Middellandse Zeegebied ongeveer 83% van zijn cijfers van vóór de pandemie en ook dit seizoen lijkt de toestroom van toeristen, ondanks de hitte, niet af te nemen. Velen boeken ook maanden van tevoren, zonder te weten of de zomer die volgt wel of niet zal worden getroffen door hittegolven. Met meer dan een halve eeuw toeristische traditie blijft de Middellandse Zee, of Zuid-Europa in het algemeen, onmisbaar voor veel Belgische huishoudens. Maar niets sluit uit dat dit enthousiasme in de komende jaren zal afnemen.

Ten slotte is het ook mogelijk om deze populaire bestemmingen op een ander moment van het jaar te bezoeken, zoals in mei of september. Als je de mogelijkheid hebt om de heetste maanden te vermijden, kan je het vertrek van je vakantie dus anticiperen of uitstellen. Dit is een steeds vaker gekozen optie voor huishoudens zonder kinderen en gepensioneerde stellen.