De thermometer smelt: ontdek het heetste land ter wereld!

Julie Docsterd,
03-11-2023
Wat zijn de heetste landen op onze planeet? Pak een fles water en wij nemen je mee!
mali djenne
dr

De Evenaar: waar het allemaal begint

De landen die grenzen aan de evenaar zijn van nature gezegend door de zon en bieden het hele jaar door warme temperaturen. In tegenstelling tot regio’s die verder van de evenaar liggen, hebben deze tropische landen geen last van grote temperatuurschommelingen.

Factoren die warmte beïnvloeden :

  • De helling van de aardas: Deze bepaalt hoe de zonnestralen onze planeet raken. Op de evenaar zijn de zonnestralen direct en geconcentreerd en produceren ze intense hitte.
  • Absorptie van zonlicht: Equatoriale gebieden hebben minder deeltjes in de lucht, waardoor meer zonlicht doordringt en het aardoppervlak opwarmt.
  • Reflectie van zonne-energie: Oppervlakken rond de evenaar absorberen een grote hoeveelheid zonlicht, waardoor de warmte nog verder toeneemt.

De hittekampioen: Mali

Als je op zoek bent naar de ultieme hitte, ga dan naar Mali. Mali ligt in West-Afrika en heeft de titel van heetste land met een gemiddelde jaartemperatuur van ongeveer 28,78 graden Celsius. Maar vergis je niet, dit land is niet alleen een brandende woestijn. Het biedt een schat aan cultuur, adembenemende landschappen en een diepgewortelde geschiedenis.

Burkina Faso
Yoda Adaman

De naaste concurrent: Burkina Faso

Vlak in de buurt ligt Burkina Faso, met een gemiddelde jaartemperatuur die flirt met 28,67 graden Celsius. Net als Mali is Burkina Faso een bestemming rijk aan tradities, gevarieerde landschappen en onvergetelijke ervaringen.