Dit Belgische park heeft meer dan 9.000 planten- en diersoorten verwelkomd!

Julie Docsterd,
02-02-2024
Het Nationaal Park Hoge Kempen, gelegen in België, blijkt een waardevolle schat aan biodiversiteit te zijn!
hoge kempen
adobe

Volgens een rapport gepresenteerd in Genk door de vzw “Regionaal Landschap Kempen en Maasland”, zijn er in de afgelopen twintig jaar meer dan 9.000 planten- en diersoorten waargenomen. Dit rapport is het resultaat van het werk van veertig experts van verschillende milieuorganisaties en Vlaamse universiteiten. De waarnemingen, gebaseerd op 500.000 registraties tussen 2000 en 2020, suggereren dat het park bijna een kwart van de biodiversiteit in Vlaanderen herbergt, met minstens 1.600 soorten die nog ontdekt moeten worden.

Meest voorkomende soorten

Vaatplanten domineren het landschap wat betreft het aantal waargenomen soorten. Ze worden op de voet gevolgd door kevers, nachtvlinders en paddenstoelen. Het park is ook de enige habitat in Vlaanderen voor sommige unieke soorten, zoals de populierpijlstaart, een nachtvlinder.

Behoud van biodiversiteit

Het rapport onthult dat één op de zes waargenomen soorten in het park op de rode lijst van bedreigde soorten van de IUCN staat. Zuhal Demir, Vlaams minister van Leefmilieu, heeft haar bezorgdheid geuit: “In Vlaanderen hebben we eeuwenlang onze natuur verwaarloosd, wat heeft geleid tot een afname van de biodiversiteit. Toch is deze biodiversiteit als een barometer voor de kwaliteit van onze natuur en bij uitbreiding voor onze gezondheid allemaal.