Dit Oostenrijkse dorp heeft een radicale beslissing genomen om toeristen af te schrikken

Julie Docsterd,
14-06-2023
Hoewel het kleine dorp Hallstatt in Oostenrijk je waarschijnlijk niet veel zegt, haalde Disney Studios er inspiratie om Arendelle, het koninkrijk van het beroemde Frozen, te creëren. Daardoor komen er meer toeristen naar de plek, tot grote ergernis van de inwoners.
willian justen de vasconcellos

Welkom in Oostenrijk, aan de westelijke oever van de Hallstättersee, in de bergachtige regio Salzkammergut. Daar prijkt sinds de 16e eeuw het kleine dorp Hallstatt, bekend om zijn kabelbaan en schilderachtige uitzichten. Een tijdloze plek die Disney inspireerde bij het creëren van Arendelle, het koninkrijk van Frozen, het verhaal dat zowel op het grote als het kleine scherm een enorme hit werd en wereldwijd succes boekte.

Dat trekt een grote hoeveelheid toeristen aan, met bijna een miljoen bezoekers per jaar sinds de release van het eerste deel van de avonturen van prinses Anna! De meesten beperken zich tot selfies en foto’s van de kerk en het meer voordat ze weer vertrekken. Deze toestroom helpt de lokale economie natuurlijk, maar is te groot geworden in verhouding tot de bestaande infrastructuur. Geluidsoverlast en verkeersopstoppingen zijn dan ook het dagelijkse lot geworden van de inwoners, die begrijpelijkerwijs hun buik vol hebben van de situatie.

De gemeente Hallstatt heeft daarom besloten te reageren door op sommige plaatsen hoge houten panelen rond het meer te plaatsen om toeristen te weerhouden foto’s van het dorp te maken en uiteindelijk hen te ontmoedigen om te komen. “Het enige wat zal helpen, is dat de toegangspunten voor foto’s geen toegangspunten meer zijn“, besloot de burgemeester, die deze vrij radicale beslissing volledig ondersteunt!