Dit zijn de 5 mooiste eilanden van Kroatië

Julie Docsterd,
29-03-2023
Kroatië is populair dankzij de stranden die uitkomen op de Adriatische zee en om de vele eilanden die elk hun eigen persoonlijkheid hebben. Wij hebben er vijf uitgekozen.
Matthias Mullie

Kroatië bezoeken zonder naar een van de eilanden te gaan, dat is een beetje zoals het Colosseum links laten liggen in Rome. Langs de Adriatische kust vinden we heel wat eilanden en eilandjes, al dan niet bewoond. Je vraagt je misschien af welk Kroatisch eiland je moet bezoeken en dat is zeker een goede vraag, maar er is niet echt een antwoord op, aangezien elk eiland zijn eigen charme heeft. Sommige eilanden zijn klein en gemakkelijk te bereiken, waardoor een daguitstap volstaat, maar voor andere,m eer afgelegen of grotere eilanden heb je enkele dagen of zelfs een week nodig.

Wat de landschappen betreft, heb je de keuze uit dorre vlaktes die doen denken aan Griekenland tot groene valleien, paradijselijke stranden of lavendelvelden. Kortom, er is echt voor elk wat wils. Of je nu op zoek bent naar rust of eerder een feestelijke sfeer, de Kroatische eilanden zullen je verwachtingen zeker kunnen inlossen. Rustig, familiaal of feestelijk, iedereen vindt er zijn of haar gading. Hieronder vind je onze selectie van vijf eilanden om je te helpen de ideale keuze voor jouw situatie te maken.

Korcula

Korcula zal geschiedenis- en cultuurliefhebbers weten te bekoren. De oude middeleeuwse stad onderscheidt zich door haar charme en nauwe straatjes. Ook natuurliefhebbers komen hier aan hun trekken, want Korcula is het meest beboste eiland van Kroatië. Daardoor zijn er heel wat wandelmogelijkheden. Aan de kust vind je tenslotte prachtige stranden.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Visit Croatia (@visit.croatia)

Brac

Op Brac ligt het bekendste strand van de Balkan: Zlatni Rat. Een witte tong die in kristalhelder water eindigt… Maar Brac is ook een paradijs voor wie houdt van natuur. Je kan er prachtige wandelingen maken, subtropische tuinen en wijngaarden bezoeken of uitrusten aan een kreek. Als je van erfgoed houdt, zal je niet teleurgesteld zijn, dankzij de vele pittoreske dorpen en kleine kerkjes en de Blaca abdij, gebouwd in een grot. Sportievelingen vinden hun gading in het surf-, parapente- en snorkelaanbod.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par CROATIA (@croatia)

Hvar

Hvar is ongetwijfeld het meet feestelijke eiland van Kroatië. Maar het is ook bekend om zijn mooie landschappen, waardoor het een van de mooiste eilanden in de Adriatische zee is. Door een fiets of scooter te huren kan je afgelegen kreken met ongelooflijke wateren ontdekken. De hoofdstad Hvar heeft de allures van een middeleeuws dorp en is erg aangenaam om te bezoeken. Het uitzicht vanop het fort is adembenemend! Ook Stari Grad is een omweg waard voor zijn rijke historische en culturele erfgoed.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par CROATIA (@croatia)

Vis

Vis, minder gemakkelijk bereikbaar dan Hvar of Brac, heeft zijn authenticiteit kunnen behouden. Deze parel biedt geweldige stranden, charmante dorpjes, wandelingen met fantastische uitzichten en duikspots voor zelfs de meest veeleisende duikers. In Vis neem je tijd om te leven en… de tijd te nemen. De sfeer is er rustgevend en aangenaam. Kortom, een eiland dat de voorkeur dient te krijgen als je op zoek bent naar rust en authenticiteit.

Lastovo

Lastovo is een van de meest afgelegen eilanden in de Adriatische zee en is dus helemaal niet toeristisch. Er ligt trouwens maar een hotel en het eiland telt minder dan duizend inwoners! Gelegen in de archipel van Centraal Dalmatië is het bos van Lastovo een beschermd natuurgebied, waar heel wat wandel- en fietsroutes lopen. Langs de kust vind je een reeks bad- en keienstranden, denk maar aan Mali Zal, Pionir en Jurjeva Luka. Tot slot is Lastovo ook een hotspot om sterren te bekijken. Het eiland staat namelijk bekend om zijn hemel met de meeste sterren in Europa!

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Visit Croatia (@visit.croatia)