Dit zijn de mooiste Kerstmarkten ter wereld

Julie Docsterd,
07-12-2023
In deze tijd van het jaar beginnen de Kerstmarkten overal ter wereld langzaam maar zeker hun deuren te openen. De perfecte aanleiding om je er vijf van de mooiste ter wereld voor te stellen!
christmas market
Daniels Joffe

Eind november werd gestart met de voorbereidingen voor de opening van de Kerstmarkten. Of je er nu vanaf dag één naartoe trekt om een glas glühwein te drinken of dat je liever wacht tot de eerste sneeuw valt, het is goed om te weten wat de populairste markten op onze planeet zijn!

Een Europese traditie

De eerste tekenen van kerstmarkten zijn te vinden in het Duitsland van de 14e eeuw. In die tijd werden ze ‘Sinterklaasmarkten’ genoemd. De allereerste was waarschijnlijk die in het Saksische Bautzen. Die bestond vermoedelijk al sinds 1384, hoewel het eerste document waarin een echte kerstmarkt wordt vernoemd, dateert uit 1434. Daarbij wordt er ook gesproken over een ‘Striezelmarkt’ in Dresden op de maandag voor Kerstmis. De kerstmarkt van Straatsburg stamt dan weer uit 1570 en die van Neurenberg uit 1628.
Halverwege de jaren ’90 van de vorige eeuw ontstond er een hernieuwde belangstelling voor dit soort markten. Veel Europese steden zetten de stap en organiseerden hun eigen kerstmarkt met thematische chalets, vaak aangevuld met verschillende attracties (ijsbaan, reuzenrad, enz…).

Wenen

Tijdens de kerstperiode is de Oostenrijkse hoofdstad versierd met ontelbare glinsterende lichtjes en allerlei soorten lichtdecoraties. De stad is wereldberoemd vanwege de kerstmarkt en de imposante kerstboom op de Rathausplatz.

Nuremberg

Hoewel Dresden in 1434 de eerste echte kerstmarkt ter wereld zou hebben plaatsgevonden, wordt de ‘Christkindleinmarkt’ in Neurenberg al meer dan vier eeuwen georganiseerd en streeft de stad ernaar zo authentiek mogelijk te blijven door traditionele kerstartikelen aan te bieden die meestal in de stad zelf worden gemaakt.

Tallinn

De meest imposante kerstboom van Estland staat al sinds 1441 elk jaar op het stadhuisplein! Daarmee was het de eerste kerstboom ooit in Europa! Vandaag de dag is hetzelfde plein weelderig aangekleed met bomen, versieringen en gekleurde lampjes, terwijl verkopers lokale gerechten aanbieden, waaronder bloedworst met kool, peperkoek en een groot aantal warme dranken.

Chicago

Als je aan Kerstmis in de Verenigde Staten denkt, is de enorme kerstboom tegenover het Rockefeller Center in New York waarschijnlijk het eerste er wat in je opkomt. Maar daar willen ze in Chicago verandering in brengen, en de stad maakt een inhaalbeweging wat de feestdagen betreft. In die mate zelfs dat het nu de mooiste kerstmarkt van Noord-Amerika heeft, met de Duitse Christkindlmarkt als inspiratiebron.

Strasbourg

Dichter bij huis is de beroemde kerstmarkt van Straatsburg niet te missen. Deze markt werd voor het eerst georganiseerd in 1570 en wordt beschouwd als één van de oudste en grootste van Europa. De markt strekt zich uit van de kathedraal tot twaalf andere locaties in de stad. De kleine chalets, de lokale architectuur en de enorme kerstboom creëren een sprookjesachtige sfeer die je niet mag missen!