Dit zijn dit jaar de meest trendy Europese bestemmingen

Julie Docsterd,
22-02-2023
Duizenden internetgebruikers hebben een twintigtal Europese steden verkozen die je volgens hen absoluut moet bezoeken in 2023.
Iwona Castiello

Elk jaar verkiezen internetgebruikers via het reisplatform European Best Destinations de twintig beste bestemmingen om te bezoeken in Europa. Gedurende een twintigtal dagen stemmen meer dan een miljoen reizigers uit 178 landen voor de stad die je moet bezoeken in het komende jaar.

Er werden meer dan 400 bestemmingen voorgesteld, waarvan er 21 door de organisatoren werden weerhouden op basis van hun culturele en toeristische aanbod, maar ook omwille van hun levenskwaliteit, duurzaamheidsbeleid en ten slotte hun populariteit op de sociale media gedurende de afgelopen 12 maanden.

Dit jaar kwam het grootste deel van de stemmen van buiten Europa (52%), terwijl de andere helft (48%) uit één van de EU-lidstaten kwam. Dat betekent dat buitenlandse reizigers meer dan ooit grote belangstelling tonen voor het ‘Oude Continent’.

We houden je niet langer in spanning, dit is de lijst van de 20 Europese bestemmingen die je de komende maanden moet bezoeken. Genoeg inspiratie voor een citytrip, een romantisch weekendje, een shoppingtrip of om je onder te dompelen in het plaatselijke culturele erfgoed.

1.   Warschau (Polen)

Lasma Artmane

Mooi, ruimdenkend, vriendelijk en groen: de Poolse hoofdstad is perfect voor een citytrip met het gezin waarbij je ontspanning, cultuur en winkelen kan combineren. De stad biedt ook een brede waaier aan uitstekende eet- en drinkgelegenheden, met een focus op de lokale keuken.

2.  Athene (Griekenland)

Spencer Davis

De hoofdstad van Griekenland is om verschillende redenen een bezoekje waard, om te beginnen omdat het de bakermat is van onze beschaving en bezaaid is met vele monumenten die ons daaraan herinneren. Athene is ook een bruisend kosmopolitisch knooppunt met een rijke en kwalitatief hoogstaande gastronomie, een bruisend nachtleven en een bloeiende artistieke scène.

3.   Maribor (Slovenië)

Janez Fabijan

Deze Sloveense stad onderscheidt zich door haar bijzonder charmante binnenstad, de vele restaurants en de gebouwen die herinneren aan de middeleeuwse oorsprong van de stad. Maribor, dien in 2012 uitgeroepen werd tot ‘Culturele Hoofdstad van Europa’, heeft de reputatie een vrolijke en gastvrije stad te zijn waar je het hele jaar door veel culturele en sportieve evenementen kan beleven.

4.  Wenen (Oostenrijk)

Sandro Gonzalez

De parken van de Oostenrijkse hoofdstad behoren tot de mooiste van Europa, zoals het ‘Prater‘ park, waar je een reuzenrad vind dat als één van de mooiste ter wereld beschouwd wordt. Wenen is voor velen ook één van de beste plaatsen voor een huwelijksaanzoek. Een romantische bestemming dus, die ook culturele en gastronomische hoogstandjes combineert.

5. Cittadella (Italië)

Cittadella, op 60 km van Venetië werd in 1220 gesticht en is de mooiste en best bewaarde ommuurde stad van Europa. Met zijn indrukwekkende omwallingen is het de enige stad die beschikt over een volledig beloopbare ellipsvormige middeleeuwse promenade. Bovendien is het eten is hier ook goddelijk… zoals het hoort in Italië!

Deze 15 steden maken het klassement compleet:

  1. Essen (Duitsland)
  2. Veszprém (Hongarije)
  3. Londen (Verenigd Koninkrijk)
  4. Grenoble (Frankrijk)
  5. Mannheim (Duitsland)
  6. Porto-Santo (Madeira, Portugal)
  7. Toledo (Spanje)
  8. Faial (Azoren, Portugal)
  9. Rhodos (Griekenland)
  10. Kopenhagen (Denemarken)
  11. Tossa de Mar (Spanje)
  12. Ascona-Locarno (Zwitserland)
  13. Milos (Griekenland)
  14. Prague (République tchèque)
  15. Sóller (Espagne)