Een betoverende trip in Luik, omringd door de magie van Kerstmis!

Florence Brigode,
15-12-2023
Florence neemt ons deze keer mee naar het centrum van de winterse feestelijkheden in het ‘Village de Noël’-kerstdorp van Luik. Bereid je voor op een feeërieke uitstap tussen gezellig verlichte chalets, culinaire hoogstandjes en onvergetelijke culturele momenten. Ontdek de magie van Luik zoals je de stad nog nooit eerder zag!
christmas market
JP Remy

Zachte handschoenen, een mooie sjaal en een fleece muts: dat is zowat alles wat we nodig hadden om op pad te gaan en te genieten van het ‘Village de Noël’ in Luik! Twee dagen in midden in het feestgedruis van het eindejaar: precies wat we nodig hadden om wat extra schwung te geven aan ons leven. De Kerstmarkt is hier alomtegenwoordig: de chalets reiken van de Place du Marché tot de Galeries Saint-Lambert, via de Dalle Saint-Lambert en de Place de la Cathédrale. Uren plezier in een magische sfeer.

christmas market
Denis Closon

Wat staat er op het programma? 6 weken lang evenementen! Feestelijke verlichting, shows, concerten, workshops en activiteiten voor kinderen, een rodelbaan, schaatsbaan en een reuzenrad. We maakten een wandeling door de levendige straten naar de ‘Cité Miroir’: op deze culturele plek in Luik loopt op dit moment een tentoonstelling waar we erg naar uitkeken: ‘Enjeux Humains’. Dat zijn cartoons in de pers die actuele gebeurtenissen uitbeelden en de belangrijkste thema’s van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens in beeld brengen. Het is onmogelijk om niet geraakt te zijn wanneer je terug buiten wandelt: je lacht, je bent ontroerd, je stelt jezelf vragen, je leert. Ik heb cartoonisten ontdekt die ik nog niet kende, en op sommige ben ik verliefd geworden!

cité miroir
JP Remy

We keerden terug naar onze uitvalsbasis, op een steenworp afstand van de Cité Miroir, het Hotel Van der Valk Sélys. Dat is ideaal gelegen en bijzonder chique! We dronken een cocktail in de gewelfde en betoverende kelder. Het borrelplankje moest enkel onze eetlust opwekken. We hadden geen tafel gereserveerd, we wilden al het lekkers op de kerstmarkt proeven.

Het ene chalet-restaurant na het andere wist ons te verleiden en zoals we allemaal weten: “de beste manier om de verleiding te weerstaan, is om eraan toe te geven”. Met volle magen stapten we in het reuzenrad. Niks voor mijn vriend, maar ik vind het geweldig. Ik liet hem niet genoeg tijd om zich te kunnen bedenken. Maar geef toe: een prachtig verlichte stad aan je voeten is toch een droom die uitkomt? Bovendien is het de perfecte gelegenheid om elkaar nog steviger vast te pakken.

hotel selys
V. Ferooz Pixel Komando

Na een nacht tussen heel mooie lakens genoten we van een ontbijt in de bar van het hotel, met uitzicht op de daken van de ‘Cité Ardente’, zoals Luik genoemd wordt. Je kan het hotel niet verlaten zonder een bezoek aan de wellness: de spa hier is één van de grote voordelen in de winter. Ik ontdekte drijven in water verzadigd met zout: heerlijke lichtheid en ontspannen zweven! We lieten ons verwarmde zwembad voor wat het was om de rest van de dag door te brengen in het Kerstdorp, op jacht naar cadeautjes. Een bijzonder geslaagde jacht, want we vertrokken huiswaarts met onze armen vol pakjes en ons hart vol vreugde!

Hotel Van der Valk Liège Sélys

Hier vind je luxe en ontspanning, in het hart van Luik!

hotel selys
V. Ferooz Pixel Komando

Het hotel Van der Valk Sélys telt 125 kamers, een bistronomisch restaurant, een wellness, een loungebar met open haard, ruimtes met een uitgesproken atmosfeer, een rooftop voor in de zomer en een gewelfde kelder voor de winter: magisch!

Achter de mooie oude façade vind je het summum van comfort en modernheid terug.

Het kerstdorp van Luik

Het Kerstdorp is geopend tot 30/12. Naast de feestelijke verlichting kan je er genieten van concerten en ander entertainment. Het programma is bijzonder uitgebreid!

christmas market
JP Remy

Kerstbomenfestival, chalets-restaurants, een reuzenrad, rodelbaan, schaatsbaan (tot 7 januari!)… noem maar op!

Elke zaterdag- en zondagmiddag is er een tentoonstelling van Provençaalse kerststallen. Een wonderlijke workshop nodigt kinderen uit om verschillende activiteiten uit te proberen (schrijf je in via visitezliege.be). De voorstelling ‘L’Arche de Noël’ van Luc Petit wordt van 26 tot 30 december opgevoerd in de Cathédrale Saint-Paul.

La Cité Miroir

Deze culturele ruimte is gevestigd in het ‘Bassin de la Sauvenière’ en is een absolute aanrader. Tentoonstellingen en shows, debatten en conferenties, muziek en theater. Er komt geen einde aan pareltjes die je er kan ontdekken!

cité miroir
JP Remy

De tentoonstelling van het moment (tot 28 januari): ‘Enjeux humains’. Cartoons uit de pers die de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens ter discussie stellen.

En twee permanente tentoonstellingen: ‘Nooit meer’ (een tentoonstelling gewijd aan de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog) en ‘En Lutte. Histoires d’émancipation’ (een tentoonstelling gewijd aan de collectieve strijd van de arbeiders).

Gratis toegang elke eerste zondag van de maand!

ALLES WAT ER TE BELEVEN VALT IN WALLONIË DEZE WINTER